W ostatnich latach znacząco wzrosła świadomość ludzi na temat zdrowego żywienia. Coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy, jakich wartości odżywczych dostarczają nam nasze posiłki i skąd pochodzą produkty, które spożywamy. Do łask wracają lokalni producenci żywności oraz wytwórcy wkładający serce w przygotowanie potraw tradycyjnymi metodami. Konsumenci szukają „smaków dzieciństwa”. Z myślą o nich w Galerii Przymorze pojawiły się Zielone Jarmarki – inicjatywa zrzeszająca regionalnych dostawców ekologicznego jedzenia i rękodzieła.
Zielone Jarmarki od kilku już lat goszczą w Galerii Przymorze. W każdym miesiącu na 4 dni okolice Zielonej Ściany zmieniają się w festiwal smaku i rękodzieła. Na specjalnych stoiskach znaleźć możemy aromatyczne pyszności, które przygotowano bez użycia sztucznych konserwantów czy polepszaczy smaku.
Podczas nadchodzącej edycji warte szczególnego polecania będą m.in.: wędliny staropolskie, chleby na zakwasie, serki górskie, przyprawy i zioła ekologiczne, herbaty wielosmakowe, węgierskie specjały (wędliny, kiszonki, pasty i sosy), pierogi tradycyjne, ciasta domowe, biżuteria ze stali chirurgicznej.
Mamy stałe grono miłośników Zielonych Jarmarków, które powiększa się z każdą kolejną edycją. Regularnie dostajemy zapytania odnośnie kolejnego terminu wydarzenia. Mieszkańcy Przymorza i okolic mają tu swoich ulubionych dostawców miodu, przypraw, pieczywa, oscypków czy tradycyjnych wędlin
– mówi Agnieszka Wojtaszczyk, dyrektor Galerii Przymorze.
Zielone Jarmarki rozpoczną się w środę 7 czerwca i potrwają do soboty 10 czerwca włącznie. Stoiska można odwiedzać w godzinach otwarcia Galerii. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.