W czasie weekendu odbędą się także warsztaty dla dzieci, podczas których maluchy będą mogły własnoręcznie przygotować kartki i upominki dla dziadków z okazji ich święta.
-
Cieszymy się, że w ramach Weekendów Eko współpracujemy z wystawcami należącymi do Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, które zrzesza producentów tradycyjnej i zarazem innowacyjnej żywności wysokiej jakości. Zależy nam na propagowaniu zdrowego stylu życia, którego istotną częścią jest m.in. ekologiczna żywność. Chcemy inspirować poznaniaków do odkrywania nowych smaków w kuchni z zastosowaniem organicznych produktów regionalnych – podkreśla Tomasz Wojsz, dyrektor Galerii Malta.
Podczas najbliższego Weekendu Eko, w dniach 17-19 stycznia, odwiedzający Galerię Malta będą mogli zasmakować potraw i przetworów członków Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jednym z nich jest współorganizator akcji, Folwark Wąsowo, który oferuje warzywa i przetwory ekologiczne, uprawiane w oparciu o naturalne metody, bez używania nawozów sztucznych oraz środków chemicznych. Folwark posiada liczne wyróżnienia i nagrody, m.in.: Certyfikat Ekologiczny BIO (PL-EKO-06-001978/12/01), dyplom od Marszałka Województwa Wielkopolskiego „za aktywną działalność na rzecz promocji wielkopolskiej żywności tradycyjnej" oraz jest laureatem III Wielkopolskiej Gali Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, 2007. Swoje mięsne wyroby, jak: kiełbasa wiejska kruszewska, salceson wiejski kruszewski i wątrobianka wiejska kruszewska zaprezentuje Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Kruszewni, posiadająca wiele nagród i certyfikatów, takich jak: „Najlepszy Producent Wędlin", „Wzorowy Producent Żywności", „Najlepsze w Polsce", a której wyroby zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na odwiedzających Galerię będą czekać także chleby na zakwasie z Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego Damiana Nowaka, andruty kaliskie Ryszarda Marczaka, oleje Semco tłoczone na zimno. Nie zabraknie także stoisk oferujących sery prosto z gór od Pana Wojtka Komperdy rekomendowane przez Slow Food, domowe ciasta i pierogi od Pani Jolenty, a także włoskie i greckie przysmaki, soki jabłkowe, oleje arganowe czy miody.
Z okazji zbliżającego się Dnia Babci i Dziadka, podczas Weekendu Eko odbędą się specjalne warsztaty dla dzieci, podczas których maluchy własnoręcznie będą mogły wykonać kartki oraz upominki dla swoich dziadków. Warsztaty będą miały miejsce w sobotę i niedzielę: o godz. 12:00 odbędą się zajęcia z robienia kartek, natomiast o godz. 15:00 – przygotowywanie wyjątkowych prezentów z masy solnej.
Tagi: