Popularność wartości, znajdujących się w roślinach strączkowych wydaje się stale wzrastać. Chcąc utrzymać dobry stan zdrowia i dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, wiele osób poszukuje nowych źródeł witamin. Jednocześnie wzrasta potrzeba na odmienne i unikalne kompozycje smakowe. Soczewica – znana, lecz niezbyt często wdrażana do codziennego jadłospisu jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych.
Bogactwo białka, żelaza i potasu
Soczewica cechuje się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi. Zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, które okazuje się jednym z najlepiej wchłanialnych białek pochodzenia roślinnego. Dzięki temu, soczewica staje się zdrową i skuteczną alternatywą dla mięsa. Kluczem do uzyskania jej najwyższej efektywności jest optymalne przyrządzanie i łączenie z innymi roślinami, cechującymi się wysoką zawartością aminokwasów.
Ponadto, soczewica zawiera mnóstwo kwasu foliowego i żelaza, co wydaje się trafne wobec osób zmagających się z anemią rozmaitego pochodzenia. Sprzyja produkcji czerwonych krwinek, podnosząc również poziom hemoglobiny. Potas, jako kolejny pierwiastek obecny w soczewicy ułatwia obniżanie ciśnienia tętniczego, a zawarty w niej błonnik redukuje odkładający się cholesterol. Soczewica stanowi istotny czynnik w profilaktyce miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.