Energia z samego rana
Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, dobrze skomponowane dostarczy energii, witamin i składników mineralnych, dzięki czemu wspomoże prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Właściwie zaplanowana dieta uwzględnia pierwsze śniadanie, zazwyczaj spożywane przez dzieci w domu i drugie, które zabierze ze sobą do szkoły.
Podczas przygotowywania tych posiłków należy pamiętać o porcji owoców i warzyw, o produktach zbożowych oraz mlecznych. Jak podkreśla dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia: ,,Bogatym źródłem witamin i składników mineralnych są owoce i warzywa oraz przetwory z nich pochodzące, takie jak soki, np. sok pomarańczowy – jest źródłem witaminy C, która m.in. wspomaga utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jedną z porcji warzyw i owoców można zastąpić szklanką soku – 200 ml w przypadku osób dorosłych, a 150 ml w przypadku dzieci.
Wygodna sokowa przekąska może nie tylko pomóc dzieciom w uzupełnieniu dziennego spożycia warzyw i owoców, ale także przyzwyczaić się do ich smaku i następnie pomóc w dokonywaniu wyborów korzystnie wpływających na zdrowie w dłuższej perspektywie”.
Czerp siłę ze zbóż
Zboża są źródłem węglowodanów, których podstawową rolą jest dostarczenie organizmowi energii. Zboża bogate są również w błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, na przykład cynk i magnez. Warto zatem wzbogacić dietę dziecka o różnorodne produkty zbożowe np. mąki razowe, pieczywo pełnoziarniste, makarony czy otręby.