Fakty, o których należy pamiętać
1. Lepiej mniej a częściej
Organizm, do którego regularnie dostarczamy składni pokarmowe nie odkłada tkanki tłuszczowej na zapas. Częste jedzenie powstrzymuje tak zwane napady głodu.
2. Nawadnianie organizmu sprzyja diecie
Picie wody podczas diety posiada wiele zalet, między innymi powstrzymuje apetyt, pobudza metabolizm oraz poprawia trawienie.
3. Aktywność fizyczna sprzyja diecie
Aktywność fizyczna powoduje spalanie tkanki tłuszczowej i ujędrnia ciało. Nasze samopoczucie również na tym zyska.
4. Podczas jedzenia nie powinno się popijać
Picie podczas posiłków powoduje rozrzedzenie soków żołądkowych, zmniejszając tym samym trawienie, może powodować wzdęcia.
5. Powolne jedzenie wpływa na ilość spożywanego posiłku
Sygnał o sytości dostarczany jest do mózgu dopiero po około 15-20 minutach. Jedząc szybko istnieje prawdopodobieństwo dostarczenia większej ilości składników pokarmowych niż potrzebuje nasz organizm.