Oprócz sugerowanych przez MZ środków typowo higienicznych wprowadziliśmy:
- Zablokowanie trzymaczy drzwiowych w pozycji otwartej lub zblokowanie drzwi do pozycji otwartej celem zminimalizowania kontaktu klientów z drzwiami.
- Operator spożywczy wymusił na klientach używanie rękawic jednorazowych, tak samo obsługa kas i ochrona. Kasjerki pracują w maskach ochronnych, sugerowane są transakcje bezgotówkowe i za pomocą kas samoobsługowych, skrócono godziny otwarcia sklepu.
- Wstrzymanie obchodów kontrolnych z przedstawicielem firmy świadczącej usługę utrzymania czystości.
- Ograniczenie patroli ochrony.
- Wstrzymanie prac technicznych które mogą być odłożone w czasie lub wykonywać je w godzinach nocnych bez narażenia na zarażenie.
- Zwiększenie częstotliwości dezynfekcji przycisków w windach i przywołujących na piętro (środek dezynfekcyjny przy windzie) (rozpatrywana jest możliwość zamknięcia wind celem wyeliminowania ryzyka).
- Zwiększenie częstotliwości dezynfekcji przycisków w biletomatach i automacie płatniczym (rozpatrywana jest możliwość otwarcia stałego szlabanów).
- Rozwieszenie kart instruktarzowych o sposobie mycie rąk w toaletach.