Grupa Organic Farma Zdrowia uruchomiła kolejną restaurację wegańską i wegetariańską działającą pod marką „Zielona”, tym razem w warszawskim centrum handlowym. Koncept „Zielona” będzie wiodącym konceptem gastronomicznym rozwijanym przez grupę w Polsce i w Unii Europejskiej.
Restauracje wegańskie i wegetariańskie „Zielona” są zarządzane przez spółkę Green Way S.A. (wchodzi w skład Grupy Organic Farma Zdrowia). Pierwszy lokal pod tą marką firma uruchomiła wiosną 2016 roku w łódzkim centrum handlowym.
Łódzki pilotaż był bardzo zachęcający. Restauracja z ofertą dla osób ceniących zdrowy styl życia okazała się sukcesem. Dlatego otwieramy kolejny lokal, tym razem w Warszawie i mamy duże ambicje związane nie tylko z polskim, ale i europejskim rynkiem. Dania z polskich produktów ekologicznych i lokalnych powinny stać się jedną z naszych narodowych specjalności
– powiedział Przemysław Tomaszewski, prezes Green Way S.A. i członek zarządu Organic Farma Zdrowia.
Sieć „Zielona” specjalizuje się w najwyższej jakości, niezwykle modnej w Europie Zachodniej i w USA, pełnowartościowej kuchni roślinnej. Serwuje dania bez glutenu, z niskim indeksem glikemicznym, z dodatkiem super foods, z małą zawartością tłuszczów nasyconych, z produktów ekologicznych i pochodzących od lokalnych dostawców. Stawiając na wysokiej jakości składniki zdecydowała się na współpracę z wiodącym hurtownikiem na rynku żywności ekologicznej w Polsce.
Autorką menu w restauracji „Zielona” jest Małgorzata Główczewska-Chudzik, stylista i projektantka kulinarna również innych marek Green Way.
– To przede wszystkim największe klasyki międzynarodowej kuchni roślinnej w mojej własnej autorskiej interpretacji – mówi Małgorzata Główczewska-Chudzik.
Są to np. bliny z kawiorem z bakłażana (z gruszką w sosie malinowym, z orzechami pinii i sałatką), czarne chili z plackami z dyni, spaghetti z cukinii czy pierogi z ricottą oraz wiele innych wspaniałych dań.