Sieć handlowa Netto podjęła decyzję o wycofaniu ze swojej oferty jaj z chowu klatkowego. Jaja, które pochodzą od kur hodowanych w małych, ciasnych klatkach i karmionych często paszą z antybiotykami znikną ze sklepów do 2025 roku.
Już teraz klienci Netto w sklepach sieci znajdą alternatywę dla „trójek” z chowu klatkowego, którą stanowią jajka pochodzące z chowu wolnowybiegowego, ściółkowego oraz ekologicznego. W ciągu ośmiu lat „trójki” całkowicie znikną z półek Netto.
Coraz większa grupa klientów jest świadoma i zwraca uwagę na etyczne aspekty hodowli zwierząt. Czytają etykiety, sprawdzają skład produktu oraz patrzą na datę ważności, chcą wiedzieć, skąd pochodzi produkt, w jakich warunkach został wyprodukowany, a co najważniejsze - pragną mieć wybór. Uważnie wsłuchujemy się w potrzeby naszych klientów, dlatego podjęliśmy decyzję o wycofaniu z oferty Netto jajek oznaczonych cyfrą „3”
– mówi Mariola Skolimowska, PR Manager Netto Polska.
Ciąg znaków na jajku informuje konsumenta o sposobie hodowli kur oraz wskazuje na kraj i weterynaryjny numer identyfikacyjny. Jeśli pierwszą cyfrą jest „3” oznacza to, że jajko pochodzi od kur, które hodowane są w małych klatkach. Cyfra „2” oznacza jajka z chowu ściółkowego - kura żyje w sztucznych warunkach, najczęściej w kurniku, ale może po nim swobodnie chodzić. „1” informuje klienta, że jajko pochodzi od kury, żyjącej w swobodnych warunkach z dostępem do wybiegu. Z kolei „0” odnosi się do chowu ekologicznego, co oznacza, że kury są hodowane na świeżym powietrzu i karmione paszą z certyfikatem ekologicznym.