„Kofta, za’atar i daktyle”- to propozycja sześciu dań inspirowanych bliskowschodnimi smakami autorstwa ekspertki kuchni libańskiej, Samar Khanafer. W tym roku dania w ramach wkładek z nowościami oparte będą na jej autorskich przepisach. Pierwsza z nich - oferta „Kofta, za’atar i daktyle” - dostępna będzie w całej sieci Sphinx od 22 lutego do końca kwietnia.
Restauracje Sphinx to sieć z daniami kuchni międzynarodowej z silnym akcentem orientalnym. Regularnie wprowadzamy do menu propozycje czerpiące z kulinarnych tradycji tego regionu. Postanowiliśmy, że będą one motywem przewodnim także we wszystkich czterech tegorocznych wkładkach z nowościami, a do współpracy przy nich zaprosiliśmy znaną specjalistkę w dziedzinie bliskowschodnich kulinariów - Samar Khanafer. Nasze propozycje zostały przygotowane w oparciu o jej autorskie przepisy. W tym roku dajemy naszym gościom możliwość spróbowania tych oryginalnych dań z charakterystycznym, wyrazistym smakiem kuchni Orientu
– mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.
Samar Khanafer, której autorstwa są nowości sieci Sphinx to pół Polka, pół Libanka. Jest ekspertką od kuchni bliskowschodniej w Polsce, autorką kulinarnego bestsellera pt. „Hummus, za'atar i granaty”. Samar Khanafer na co dzień pisze bloga blogSamar.com, a oprócz tego gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, stylizuje i pisze przepisy dla najlepszych magazynów kulinarnych.