Sieć Biedronka po raz drugi została partnerem Narodowego Kongresu Żywieniowego, organizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła. Jego druga edycja odbyła się 27 stycznia br. w Warszawie. Dla uczestników kongresu sieć przygotowała prezentację produktów o szczególnych walorach żywieniowych.
II Narodowy Kongres Żywieniowy odbył się pod hasłem „Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”. W trakcie obrad eksperci m.in. z Centrum Zdrowia Dziecka, Ministerstwa Zdrowia, Instytutu Żywności i Żywienia, Centrum Onkologii oraz AWF we Wrocławiu przedstawili najnowsze wyniki badań naukowych dotyczących wpływu zmian żywieniowych i stylu życia na epidemiologię różnych nowotworów złośliwych. Głównym tematem tegorocznego Kongresu były kwestie dotyczące tego, w jaki sposób można istotnie zmniejszyć zachorowalność na nowotwory złośliwe. Omówione zostały również zalecenia żywieniowe i dotyczące aktywności fizycznej u osób chorych na nowotwory.
Podczas tegorocznej edycji Kongresu na stoisku Biedronki uczestnicy zapoznali się z produktami marek własnych, stanowiących element dobrze zbilansowanej diety. W prezentowanej ofercie znalazły się m.in. powstałe z wysokiej jakości owoców i warzyw produkty Vital fresh, przekąski z linii „kcalculation - licz kalorie!” czy produkty z linii „Plony Natury”.
Partnerstwo w kongresie IŻŻ to kolejna forma współpracy sieci Biedronka z Instytutem zapoczątkowanej w 2009 r. Dotychczas, w ramach wspólnych działań, Biedronka udoskonaliła skład swych produktów, wprowadziła nową linię artykułów Kcalculation, przygotowała powtarzaną co roku ofertę „Wiesz, co jesz”, a nawet uruchomiła specjalną infolinię dla klientów, dzięki której mogli oni zasięgnąć porad wykwalifikowanych specjalistów w zakresie żywności i żywienia z IŻŻ.
Zgodnie z rekomendacjami IŻŻ, z którym Biedronka współpracuje od ponad 7 lat, kolejny już rok sieć poddaje reformulacji produkty marki własnej w celu poprawy ich wartości odżywczej, m.in. poprzez: obniżenie zawartości tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, eliminację tłuszczy trans, redukcję zawartości soli i cukru, przy jednoczesnym utrzymaniu walorów smakowych produktów. Od 2014 roku ulepszono skład wielu produktów, zapobiegając tym samym wprowadzeniu na rynek 501,9 ton cukru, 134,6 ton soli i 419,3 ton tłuszczu.