Biedronka ponownie partnerem Narodowego Kongresu Żywieniowego

2017-01-30 | 11:00

Sieć Biedronka po raz drugi została partnerem Narodowego Kongresu Żywieniowego, organizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła. Jego druga edycja odbyła się 27 stycznia br. w Warszawie. Dla uczestników kongresu sieć przygotowała prezentację produktów o szczególnych walorach żywieniowych.

II Narodowy Kongres Żywieniowy odbył się pod hasłem „Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”. W trakcie obrad eksperci m.in. z Centrum Zdrowia Dziecka, Ministerstwa Zdrowia, Instytutu Żywności i Żywienia, Centrum Onkologii oraz AWF we Wrocławiu przedstawili najnowsze wyniki badań naukowych dotyczących wpływu zmian żywieniowych i stylu życia na epidemiologię różnych nowotworów złośliwych. Głównym tematem tegorocznego Kongresu były kwestie dotyczące tego, w jaki sposób można istotnie zmniejszyć zachorowalność na nowotwory złośliwe. Omówione zostały również zalecenia żywieniowe i dotyczące aktywności fizycznej u osób chorych na nowotwory.

Podczas tegorocznej edycji Kongresu na stoisku Biedronki uczestnicy zapoznali się z produktami marek własnych, stanowiących element dobrze zbilansowanej diety. W prezentowanej ofercie znalazły się m.in. powstałe z wysokiej jakości owoców i warzyw produkty Vital fresh, przekąski z linii „kcalculation - licz kalorie!” czy produkty z linii „Plony Natury”.

Partnerstwo w kongresie IŻŻ to kolejna forma współpracy sieci Biedronka z Instytutem zapoczątkowanej w 2009 r. Dotychczas, w ramach wspólnych działań,  Biedronka udoskonaliła skład swych produktów, wprowadziła nową linię artykułów Kcalculation, przygotowała powtarzaną co roku ofertę „Wiesz, co jesz”, a nawet uruchomiła specjalną infolinię dla klientów, dzięki której mogli oni zasięgnąć porad wykwalifikowanych specjalistów w zakresie żywności i żywienia z IŻŻ.

Zgodnie z rekomendacjami IŻŻ, z którym Biedronka współpracuje od ponad 7 lat, kolejny już rok sieć poddaje reformulacji produkty marki własnej w celu poprawy ich wartości odżywczej, m.in. poprzez: obniżenie zawartości tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych, eliminację tłuszczy trans, redukcję zawartości soli i cukru, przy jednoczesnym utrzymaniu walorów smakowych produktów. Od 2014 roku ulepszono skład wielu produktów, zapobiegając tym samym wprowadzeniu na rynek 501,9 ton cukru, 134,6 ton soli i 419,3 ton tłuszczu.

Tagi:
Oceń artykuł:

Źródło: Biedronka

Biedronka ponownie partnerem Narodowego Kongresu Żywieniowego

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.