Galeria Przymorze zaprasza wszystkich smakoszy tradycyjnej żywności na Jarmark produktów regionalnych, który odbędzie się w dniach od 17 do 20 lutego. Wśród kulinarnych propozycji znajdą się m.in. wędliny i kiełbasy z Podlasia, sery korycińskie, czy pieczywo kurpiowskie z Łysych.
Organizatorzy wyliczają, iż warte uwagi klientów z pewnością będą:
• wędliny i kiełbasy z Podlasia,
• sery korycińskie,
• pieczywo kurpiowskie z Łysych,
• pajdy ze smalcem, ogórki kiszone i smalec,
• Mrowiska, sękacze i makowce z Suwalszczyzny,
• miody naturalne z Warmii,
• pierogi domowe z Lubelszczyzny.
Jarmarki Produktów Regionalnych powstały z myślą o osobach, które poszukują smacznej, tradycyjnej, pozbawionej chemii i konserwantów żywności. Oferta skierowana jest do tych, którzy cenią smak i walory zdrowotne produktów oraz chcą spróbować czegoś innego. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Produkty oferowane na jarmarkach bazują na przepisach przodków, są „swojskie” i smaczne, a ich specyfika wiąże się przede wszystkim z rodzajem stosowanych składników oraz z tradycją ich przyrządzania. Wytwarzanie regionalnych przysmaków daje możliwość zarobku rolnikom i przyczynia się do rozwoju obszarów wiejskich. Wspomaga także działania zmierzające do zachowania dziedzictwa kulturowego wsi.
Tagi: