W najbliższą niedzielę, 20 marca, w Pasażu Grunwaldzkim koła gospodyń wiejskich zaprezentują palmy, pisanki i stoły z wielkanocnymi potrawami. To największe tego typu wydarzenie we Wrocławiu, gratka dla wielbicieli tradycji ludowych, dobrej kuchni i miłośników rękodzieła.
- Ser twarogowy przepuść przez maszynkę. Następnie dokładnie utrzyj masło z cukrem pudrem, dodając po żółtku… - tak mógłby zaczynać się przepis na paschę wielkanocną. O tradycyjnej potrawie większość z nas tylko słyszała, niewiele jednak miało okazję jej skosztować. Szansą, aby poznać najlepsze domowe przepisy i spróbować świątecznych specjałów są Prezentacje Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych, Palm i Pisanek w Pasażu Grunwaldzkim.
Wszystkie zaprezentowane w niedzielę potrawy świąteczne przygotowane zostaną przez przedstawicielki dwudziestu sześciu dolnośląskich Kół Gospodyń Wiejskich. Skosztować będzie można nie tylko paschy, lecz też m.in. mazurków, żurów, pasztetów i mięs. To będzie prawdziwa uczta również dla oka, ponieważ stoły zostaną przystrojone ręcznie wykonanymi ozdobami.
W dniu wydarzenia rozstrzygnięty zostanie także wojewódzki konkurs na najpiękniejszą palmę oraz pisankę, które wykonały gospodynie, jak również na wielkanocny koszyczek zrobiony przez dzieci z Klubów 4H. Nie lada atrakcją będzie koncert świątecznych pieśni w wykonaniu zespołów ludowych.
Współorganizatorem wydarzenia w Pasażu Grunwaldzkim są: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. Partnerem spotkania jest Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych.
Prezentacja Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych, Palm i Pisanek w Pasażu Grunwaldzkim (poziom „0” tuż przy scenie) już w niedzielę 20 marca. Wydarzenie rozpocznie się od występu zespołu ludowego o godzinie 10.45 i potrwa do godz. 16.30.
Tagi: