W piątek, 1 kwietnia, rozpocznie się pierwsza łódzka edycja Restaurant Week – prestiżowego, ogólnopolskiego festiwalu kulinarnego. W wydarzeniu biorą udział czołowe łódzkie lokale. W tym gronie nie mogło oczywiście zabraknąć restauracji z Manufaktury.
Restaurant Week to prawdziwe święto wszystkich miłośników jedzenia poza domem. Najlepsze polskie restauracje w całym kraju przygotowują specjalne, trzydaniowe menu w stałej cenie – 39 zł/os. By spróbować tych pyszności, należy na stronie restaurantweek.pl zarezerwować stolik i opłacić wizytę z góry (jest to możliwe dzięki systemowi bezpiecznych transakcji). Na stronie znaleźć można pełną ofertę festiwalowych dań – każda restauracja biorąca udział w imprezie, została zobligowana do przygotowania dwóch wersji menu – z daniem mięsnym/rybnym oraz wegetariańskiej.
Restaurant Week organizowany jest już po raz szósty, ale festiwal dopiero pierwszy raz zawitał do Łodzi. W pierwszej łódzkiej edycji Restaurant Week wezmą udział 22 restauracje, wyselekcjonowane przez lokalnych koordynatorów wydarzenia. Z Manufaktury będą to: Bawełna, La Vende oraz Szpulka.
Bawełna zaprasza gości na carpaccio z pasiastego buraka z serem kozim i rukolą, lasagne con spinaci – płaty makaronu przekładane szpinakiem w liściu, serem ricotta oraz sosem pomidorowym podana z sałatą, a na deser zaserwuje domowe lody semifreddo –śmietankowe, malinowe lub orzechowe. Drugim zestawem od Bawełny jest Zupa cebulowa z serową grzanką, gnocchi ziemniaczane z ragu bolognese oraz sałatą oraz szarlotka na kruchym spodzie z sosem waniliowym.
La Vende kusi festiwalowiczów makaronami. W pierwszym zestawie zaserwuje muszle conchiglioni z mozzarellą i bazylią pod sosem musztardowo-miodowym, gnocchi z drobiem w kremowym sosie śmietanowym z szynką Prosciutto i orzechami włoskimi, a na deser goście otrzymają malinową panna cottę. W drugim zestawie jedynie danie główne ulegnie zmianie – dla wegetarian przygotowano risotto z warzywami pod parmezanem w towarzystwie nuty winnej.
Szpulka, z charakterystyczną dla siebie bezpretensjonalną lekkością, zaprasza na ser feta zapiekany na sałacie z winegret z chrupiącą grzanką, penne w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i szpinakiem oraz panna cottę z musem malinowym. W drugim zestawie znajdzie się bruschetta z pastą serbską z bukietem świeżych sałat, filet z kurczaka w szynce parmeńskiej z pieczonymi ziemniakami oraz brownie z konfiturą wiśniową.
Tagi: