Festiwal Restaurant Week w Manufakturze (Łódź)

Redakcja Galeriehandlowe.pl

redakcja@galeriehandlowe.pl

2016-03-29 | 16:30
W piątek, 1 kwietnia, rozpocznie się pierwsza łódzka edycja Restaurant Week – prestiżowego, ogólnopolskiego festiwalu kulinarnego. W wydarzeniu biorą udział czołowe łódzkie lokale. W tym gronie nie mogło oczywiście zabraknąć restauracji z Manufaktury.
Restaurant Week to prawdziwe święto wszystkich miłośników jedzenia poza domem. Najlepsze polskie restauracje w całym kraju przygotowują specjalne, trzydaniowe menu w stałej cenie – 39 zł/os. By spróbować tych pyszności, należy na stronie restaurantweek.pl zarezerwować stolik i opłacić wizytę z góry (jest to możliwe dzięki systemowi bezpiecznych transakcji). Na stronie znaleźć można pełną ofertę festiwalowych dań – każda restauracja biorąca udział w imprezie, została zobligowana do przygotowania dwóch wersji menu – z daniem mięsnym/rybnym oraz wegetariańskiej.
Restaurant Week organizowany jest już po raz szósty, ale festiwal dopiero pierwszy raz zawitał do Łodzi. W pierwszej łódzkiej edycji Restaurant Week wezmą udział 22 restauracje, wyselekcjonowane przez lokalnych koordynatorów wydarzenia. Z Manufaktury będą to: Bawełna, La Vende oraz Szpulka.
 
Bawełna zaprasza gości na carpaccio z pasiastego buraka z serem kozim i rukolą, lasagne con spinaci – płaty makaronu przekładane szpinakiem w liściu, serem ricotta oraz sosem pomidorowym podana z sałatą, a na deser zaserwuje domowe lody semifreddo –śmietankowe, malinowe lub orzechowe. Drugim zestawem od Bawełny jest Zupa cebulowa z serową grzanką, gnocchi ziemniaczane z ragu bolognese oraz sałatą oraz szarlotka na kruchym spodzie z sosem waniliowym.
La Vende kusi festiwalowiczów makaronami. W pierwszym zestawie zaserwuje muszle conchiglioni z mozzarellą i bazylią pod sosem musztardowo-miodowym, gnocchi z drobiem w kremowym sosie śmietanowym z szynką Prosciutto i orzechami włoskimi, a na deser goście otrzymają malinową panna cottę. W drugim zestawie jedynie danie główne ulegnie zmianie – dla wegetarian przygotowano risotto z warzywami pod parmezanem w towarzystwie nuty winnej.
 
Szpulka, z charakterystyczną dla siebie bezpretensjonalną lekkością, zaprasza na ser feta zapiekany na sałacie z winegret z chrupiącą grzanką, penne w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i szpinakiem oraz panna cottę z musem malinowym. W drugim zestawie znajdzie się bruschetta z pastą serbską z bukietem świeżych sałat, filet z kurczaka w szynce parmeńskiej z pieczonymi ziemniakami oraz brownie z konfiturą wiśniową.
Tagi:
Oceń artykuł:

Czas trwania wydarzenia: od 2016-04-01 do 2016-04-10

Festiwal Restaurant Week w Manufakturze (Łódź)

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.