Ponad 50 rodzajów makaronów, oryginalne włoskie sery, sycylijskie oliwy z oliwek, a także takie rarytasy jak makaron migdałowy o smaku bananowym, karczochy z Apulii, anchois, czekolada cynamonowa, czy sól z czarnej trufli – to tylko część oferty włoskiego jarmarku Fiere del Gusto&buon Gusto, który w piątek (6.05) rozpocznie się na rynku Manufaktury.
Szykuje się gratka dla miłośników kuchni Italii – na rynku Manufaktury stanie prawdziwy, włoski targ. Smakosze będą mogli wybierać spośród 400 produktów z rodzinnych, małych zakładów producenckich z kilku regionów Włoch, w tym z Toskanii, Sycylii, Sardynii, Lacjum, Apulii. –
Sprzedawać będą sami producenci, wspierani przez Polaków, więc nie będzie problemów komunikacyjnych. Choć mam wrażenie, że Włosi umieją się dogadać w każdym języku. Atmosfera jarmarku jest niezwykle radosna, energetyczna, po prostu – włoska! – przekonuje Anna Kłossowska, koordynatorka jarmarku.
Będą sery o smaku wina i piwa, metrowej długości giga-mortadela, wędliny: oryginalna szynka parmeńska, bresaola, speck i pancetta, a także makarony, m.in. z atramentem z kałamarnicy. Smakosze kupią też produkty, bez których trudno wyobrazić sobie włoskie gotowanie: oliwę z oliwek, parmezan, oryginalną mozzarellę i ricottę. Na specjalne okazje warto zaopatrzyć się w pyszności z truflami – będzie ich ponad 80, w tym masło z letnich trufli, sosy, makarony, ocet balsamiczny, oliwa, mąka, a nawet miód z dodatkiem tych ekskluzywnych grzybów.
Dla tych, którzy cenią sobie prawdziwe włoskie smaki, ale nie mają czasu na gotowanie, przygotowano ofertę gotowych sosów w słoikach, a także ponad 50 rodzajów włoskiego makaronu.
Łasuchy z pewnością nie ominą stoisk ze słodkościami. Będą m.in. tradycyjne włoskie precelki taralli, włoski nugat torrone, a także czekolada z miasta Modica o nietypowych smakach, m.in. z bergamotką, chili, pistacjami, i imbirem.
Na włoskim jarmarku będzie można nie tylko kupować produkty, ale także zjeść gotowe dania, m.in. kanapki z mozzarella di bufala i toskańskimi wędlinami oraz makarony z sosami. Do picia – tradycyjne, mocne, włoskie espresso.
Tagi: