Olej kokosowy stanowi stosunkowo nową alternatywę wobec dostępnych dotychczas olejów spożywczych. Okazuje się wyjątkowo zdrowym produktem, dobroczynnie wpływającym na ogólne funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Wydaje się więc, że warto bliżej przyjrzeć się jego zaskakującym właściwościom, które umożliwiają wieloaspektowy korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Nasycone kwasy tłuszczowe – kontrowersyjny składnik oleju
Olej kokosowy okazuje się najbogatszym źródłem tłuszczów nasyconych, które do niedawna uznawane były za szkodzące zdrowiu ludzkiemu. W wyniku wzrostu świadomości oraz wiedzy, odnoszącej się do tej tematyki, okazało się że podobne twierdzenie jest mitem, a zawarte w oleju kokosowym trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) zostały docenione przez znawców medycyny. To na tym składniku opiera się bowiem wszechstronne pozytywne działanie oleju kokosowego.
Wieloaspektowe właściwości oleju kokosowego
Olej kokosowy uznawany jest za pomocny w walce z otyłością i nadwagą, przyczynia się również do obniżenia ryzyka pojawienia się zaburzeń w obrębie układu krążenia. Podobne jego zalety stają się wynikiem zawartości wspomnianych kwasów nasyconych, odpowiedzialnych za wzrost w organizmie poziomu tak zwanego dobrego cholesterolu. Ponadto tłuszcze nasycone nie odkładają się w ciele pod postacią tkanki tłuszczowej, lecz przekształcane są podczas produkcji energetycznej.
Osoby cechujące się schorzeniami o podłożu cukrzycowym również powinny zainteresować się właściwościami oleju kokosowego, którego spożywanie bezpośrednio wpływa na regulację poziomu cukru we krwi poprzez usprawnienie wydzielania insuliny.
Niezbędne wydaje się podkreślenie, że olej kokosowy wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze – z tego powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem, którego właściwości znane były od lat, jednak obecnie są na nowo odkrywane i doceniane.
Z pewnością można więc uznać, że olej kokosowy to produkt, który warto wypróbować w celu weryfikacji jego faktycznej skuteczności.