Poszukując produktu, cechującego się wysoką zawartością witamin i składników odżywczych warto zainteresować się sokiem z pokrzywy. Ziele to było w dawnych czasach doceniane i wykorzystywane jako dodatek do codziennej diety. Aktualnie pokrzywa została zapomniana, jednak powoli jej popularność wzrasta, a sama roślina powraca w nowej formie.
Sok z pokrzywy sposobem na zdrowie
Warto zaznaczyć, że sok z pokrzywy dostępny jest najczęściej w sklepach ekologicznych, oferujących zdrową żywność lub punktach zielarskich. W kręgach zioło leczniczych sok z pokrzywy cieszy się sporym uznaniem, gdyż zawiera wiele korzystnych i dobroczynnych dla zdrowia elementów. W jego składzie odnaleźć można duże ilości żelaza, krzemu, wapnia, magnezu oraz potasu i miedzi. Ponadto nasycony jest naturalnymi elementami witaminowymi.
Istotną cechą soku z pokrzywy jest wysoki stopień koncentracji – oznacza to, że wystarczy wypić niewielką ilość płynu, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na wspomniane składniki odżywcze.
Zauważalne rezultaty spożywania soku z pokrzywy
Regularne przyjmowanie soku z pokrzywy zalecane jest przede wszystkim w przebiegu anemii – sok umożliwia bowiem szybkie i skuteczne uzupełnienie poziomu żelaza, wspomagając proces leczenia farmakologicznego. Jego korzystny wpływ odnotowuje się również w obrębie funkcjonowania narządów wewnętrznych – usprawnia pracę trzustki, śledziony oraz wątroby. Pozytywne skutki zauważalne są również w aspektach estetycznych – włosy stają się mocniejsze i lśniące, a tendencja paznokci do łamliwości zmniejsza się. Poprawia się ogólny wygląd skóry, co ma znaczący wpływ na poprawienie samopoczucia.
Z uwagi na brak zawartości cukru, sok z pokrzywy może być bezpiecznie spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę. Warto jednak zaznaczyć, że brak substancji słodzących obniża jakość smaku soku z pokrzywy, który jest specyficzny i może nie przypaść do gustu niektórym konsumentom. Warto jednak pamiętać o wieloaspektowych korzyściach, jakie płyną z regularnego picia soku z pokrzywy.