Poszukując unikalnych kompozycji smakowych, będących jednocześnie źródłem zdrowych składników odżywczych, witamin oraz minerałów warto zainteresować się komosą ryżową. Ziarno to charakteryzuje się bowiem nie tylko wszechstronnością zastosowania kulinarnego, lecz stanowi również bogactwo elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dobroczynny wpływ komosy ryżowej
Quinoa, nazywana nieraz złotem Inków pochodzi z Ameryki Południowej – tam odkryte zostały jej wyjątkowe właściwości, które rozpowszechnione zostały na cały świat. Obecnie niemal każdy zna to ziarno, choć nie wszyscy praktykują jego spożywanie.
Komosa ryżowa cechuje się wysoką zawartością białka, zawierającego komplet aminokwasów, niezbędnych człowiekowi. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje lizyna, wpływająca na wzrost i regenerację tkanek. Występują w niej również nienasycone kwasy tłuszczowe omega - 3. Pozostałe składniki odżywcze dostępne pod postacią komosy ryżowej to magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor oraz mangan – wobec tego można uznać, że quinoa jest doskonałą propozycją dla każdego, kto dba o zdrowie i pragnie, by jego posiłki były pełnowartościowe.
Zastosowanie quinoa w kuchni
Jak wspomniano powyżej, komosa ryżowa cechuje się wysokim stopniem wszechstronności, w odniesieniu do zastosowania kulinarnego. Przede wszystkim staje się trafną alternatywą dla kaszy i makaronu, gdyż w zestawieniu z sosami mięsnymi okazuje się wyjątkowo smaczna. To dobra propozycja dla osób nietolerujących glutenu, gdyż jest go pozbawiona.
Ponadto popularne jest spożywanie komosy ryżowej gotowanej na sypko, jako dodatku do sałatek – uzupełnia ich smak, przyczyniając się do podniesienia wartości odżywczych. Kolejną ewentualnością staje się wykorzystanie ziaren quinoa do wykonywania farszów mięsnych oraz warzywnych, nadziewających pierogi lun naleśniki.
Wydaje się więc, że warto podjąć próbę wprowadzenia komosy ryżowej do swojej codziennej diety.