Powszechnie znana jest szkodliwość cukru dla ludzkiego zdrowia – puste kalorie sprzyjają nadwadze oraz otyłości, generują problemy z uzębieniem, a dodatkowo zmniejszają apetyt i chęć spożywania faktycznie wartościowych i zdrowych produktów. Wobec tego oczywista wydaje się konieczność ograniczenia ilości cukru w codziennym jadłospisie. Oto kilka sposobów na skuteczną eliminację cukru oraz propozycje jego zdrowych zamienników.
Świadomie rezygnuj z dosładzania
Słodki smak jest kuszący oraz wyjątkowo uzależniający – słodzenie napojów oraz potraw okazuje się jednak kwestią przyzwyczajenia. Najprostszym sposobem na zminimalizowanie zawartości cukru w codziennej diecie staje się jego racjonalizowanie. Ograniczanie dosładzania może odbyć się stopniowo lub zdecydowanie, przebieg tego procesu uzależniony jest od indywidualnych preferencji. Warto zaznaczyć, że smak kawy czy herbaty pozbawiony cukru może okazać się zachwycający.
Nie używaj cukru w żadnej postaci!
Cukier, niezależnie w jakiej formie pozostaje cukrem o wspomnianych, niekorzystnych właściwościach zdrowotnych. Zarówno tradycyjny biały, jak również brązowy, klonowy czy trzcinowy nie dostarcza organizmowi żadnych składników odżywczych. Wydaje się więc, że nie warto uwzględniać go w swojej codziennej diecie.
Skorzystaj z zamienników
Popularne w ostatnich czasach zamienniki cukru okazują się zdrową i smaczną alternatywą. Z pewnością warto wymienić wśród nich stewię oraz ksylitol, jako substancje słodzące pochodzenia roślinnego. Zawierając dużo mniej kalorii, wykazują także działanie bakteriobójcze, co ogranicza ryzyko próchnicy zębów. Można wobec tego uznać, że cukrowe zamienniki generują korzyści dla zdrowia, nie pozbawiając potraw i napojów słodkiego smaku – pojawiają się obecnie w wielu sklepach, z pewnością dostępne są w punktach z żywnością ekologiczną.