Zauważalny wydaje się wzrost popularności rośliny, jaką jest amarantus. Podobny do zboża, nie zawiera jednak glutenu i otwiera przed konsumentami wiele możliwości jego zastosowania. Ponadto okazuje się wyjątkowo zdrowym produktem, charakteryzującym się wysoce korzystnym wpływem na ludzki organizm.
Amarantus dostępny jest w sklepach w postaci mąki lub ziaren, jak również w formie ekspandowanej. Wykorzystanie amarantusa w sztuce kulinarnej zapewnia wysokie walory smakowe oraz podnosi wartość odżywczą dania.
Właściwości odżywcze amarantusa
Amarantus zawiera mnóstwo drogocennych składników, pożądanych w codziennej diecie każdego człowieka. Jest nieocenionym źródłem żelaza, wapnia i magnezu, które są łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Ponadto zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, sporo białka oraz błonnika, usprawniającego pracę jelit. Ciekawym i prawdopodobnie mało znanym elementem amarantusa jest skwalen, cechujący się oddziaływaniem antybakteryjnym, przeciwnowotworowym i regeneracyjnym.
Amarantus wpływa również na podniesienie odporności, co ma szczególne znaczenie w okresie infekcyjnym i w przejściowych porach roku.
Formy spożywania amarantusa
Amarantus jest specyficznym składnikiem codziennej diety. Jako ekspandowane ziarna może być z powodzeniem dodawany do sałatek owocowych, jogurtów, mleka oraz musli, stając się ich ciekawym uzupełnieniem. W postaci nasion może być użytkowany podobnie jak tradycyjna kasza i spożywany z sosami mięsnymi i warzywnymi oraz w zupie. Mąkę z amarantusa można wykorzystać jako zdrowy zagęstnik do sosów i zup, jak również jako składnik naleśników lub słodkich racuszków.
Można więc uznać, że amarantus stanowi uniwersalny produkt spożywczy, którego zastosowanie w codziennej diecie nie powinno sprawić problemu. Co więcej, jego regularne spożywanie przyczynia się do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Wobec dużego zainteresowania konsumentów tym pseudo zbożem, jego dostępność w sklepach jest duża, odpowiadając na potrzeby społeczeństwa.