Kiermasz lokalnych produktów oraz warsztaty i pokazy kulinarne pod hasłem "Naturalnie zdrowa kuchnia na jesień" – to wszystko czeka na odwiedzających Galerię Dominikańską w ramach akcji Slow City, która odbędzie się w dniach 14 - 16 października.
Celem wydarzenia jest propagowanie filozofii Slow Life i Slow Food. Podczas kiermaszu odwiedzający będą mogli kupić świeże ekologiczne sezonowe warzywa i owoce, konfitury, soki, miody, sery czy naturalne kosmetyki.
Podczas Slow City wszystkie atrakcje będą dotyczyły nurtu Slow, który największy nacisk kładzie na jakość życia i umiejętność pozostawania w harmonii z samym sobą. Zwolennicy filozofii spod znaku ślimaka uważają, że szybkie tempo życia pozbawia możliwości delektowania się tym, co naprawdę ważne. Dlatego podczas wydarzenia w Galerii Dominikańskiej będzie można na chwilę zwolnić i zgłębić różne aspekty Slow Life i Slow Food.
Na odwiedzających galerię czekać będzie kiermasz lokalnych producentów żywności zrzeszonych w Slow Food Youth Wrocław w dniach 14 - 16 października.
W sobotę i niedzielę 15 oraz 16 października na poziomie -1 odbędą się również warsztaty i pokazy kulinarne, które poprowadzi Agata Anioł, właścicielka restauracji Brylantowa 16 i blogerka kulinarna oraz Piotr Andruszko, szef kuchni i lider Slow Food Youth Wrocław, a także lokalny producent kiszonek z Gospodarstwa rolnego W. Sznajder z Doliny Baryczy oraz przedstawiciele inicjatywy Zdrowe Żywienie Młodych Wrocławian.
15 i 16 października w godz. 13.00 – 18.00 będzie można przygotować carbonarę i trapanese z dyni w połączeniu z lokalnymi produktami tj. ser kozi czy twardy ser krowi. (Warsztat „Makaron z dyni”). Podczas drugiego bloku warsztatowego będzie można sprawdzić swoje umiejętność kulinarne i samodzielnie ukisić sezonowe warzywa, a także spróbować kiszonych soków i dowiedzieć się, co warto kisić i dlaczego? (Warsztat – „Ukiszone - zakręcone!” )
Podczas weekendowego programu rodzice i dzieci dowiedzą się również, jak korzystać z kalendarza sezonowego oraz poznają dietetyczne zagrożenia wynikające z zawartości cukru w popularnych napojach spożywanych przez nasze pociechy. Będą mogli również posłuchać o produkcji i walorach wina podczas prezentacji przygotowanej przez Pana Stanisława Dębskiego, właściciela Winnicy św. Katarzyna.