Pokazy będą pełne energii i niespodziewanego smaku, zaskakująca fuzja kulinarnych odkryć. Spotkanie poprowadzi Bartek Jędrzejak.
W programie:
- Kuchnia Polska - aby przekonać się do kuchni Polskiej trzeba zadać pytanie czym ona pachnie: lasem, ziołami, domowym smakiem wędlin, pachnącego pieczywa, miodem i grzybami. Kuchnia polska jest najbogatszą kuchnią świata .
Menu:
Grzanki z pastą jajeczną i szczypiorkiem z domową szynką z Karkowskiego Kredensu;
Grzanki z wiejską szynką z ogórkiem małosolnym;
Podkarpackie kajzerki z kozim serem i miodem lipowym i borówkami;
Mus z pasztetu z zająca podany z marynowanymi grzybkami;
Ziołowy twaróg z grzankami z razowego chleba;
Wiosenna sałatka z nowalijek z podana z jajkami przepiórczymi i truskawkami z dresingiem koperkowym;
Rabarbar w syropie malinowym.
Pokazy:
Policzki z cielęciny z figami;
Dorsz w maślanym config i sałatką ze szparag i ogórka;
Pierogi z jagodami w sosie waniliowym.
- Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także parmezanem. W tej kuchni dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.
Menu:
Bruschetta z pomidorami i czosnkiem
Vitello Tonnato
Sałatka z suszonymi pomidorami
Pokazy:
Pasta alla Norcina
Saltinbocca
Małże w pomidorach
- Kuchnia francuska wywierała przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) – drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy.
Menu:
koktajl z warzyw;
Tatar z łososia z suszonymi pomidorami;
Sałatki francuska z piersią z kaczki w sosie pomarańczowym;
brioche z fuagra.
Potrawy:
Francuska zupa cebulowa z grzankami.
ratatouille (potrawa z duszonych warzyw) podana z kozim serem.
Ślimaki w sosie musztardy Dijon.
- Kuchnia azjatycka to potoczne określenie kilku kuchni, do których zaliczamy: kuchnię japońską, kuchnię chińską i kuchnię wietnamską. Lecz przede wszystkim kuchnia azjatycka jest bardzo zdrowa i smaczna. Mieszkańcy tego regiony świata właśnie dzięki swojej kuchni zawdzięczają brak nadwagi czy chorób cywilizacyjnych. Co charakteryzuje tą kuchnię? Jadłospis składa się przede wszystkim z nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak: olej sezamowy czy olej sojowy, ryb morskich, drobiu, warzyw i owoców. Unika się jedzenia czerwonego mięsa, nabiału i słodyczy. Składnikiem każdego posiłku są warzywa, przede wszystkim świeże! Jeśli są przyrządzane na ciepło to na ogół tylko na parze lub w woku, dzięki czemu tracą mało swych wartości odżywczych. Na azjatyckich stołach króluje również soja w każdej postaci. Produkty sojowe taki jak: tofu, tempeh czy pasta miso to niezwykle często wykorzystywany jako zamiennik mięsa. Dodawane są na ogół do sałatek, zup, dań obiadowych oraz deserów. Oczywiście kuchnia azjatycka bez ryżu by nie istniała! Ryż jest bardzo zdrowy i odżywczy, a także lekko strawny. Można go przyrządzać na wiele sposobów, co sprawia iż nigdy się nie nudzi! Przyprawy w azjatyckiej kuchni to przede wszystkim imbir, chili czy kolendra. Nadają charakterystyczny smak i zapach!
Menu:
Sushi
Potrawy :
Krewetki w curry
Wieprzowina w sosie ostrygowym
Kurczak w chili
Dom Mody Klif zaprasza, 18 maja w sobotę od godziny 13.00 do 17.00
Zobacz więcej informacji o Centrum Handlowym Klif Warszawa
Zobacz sklepy w Centrum Handlowym Klif Warszawa