Warte Państwa uwagi będą na pewno:
- tradycyjne wędliny i kiełbasy z Podlasia;
- pieczywo regionalne;
- pajdy ze smalcem i ogórkiem;
- sery korycińskie z Podlasia;
- miody naturalne;
- przyprawy i herbaty naturalne;
- rękodzieło: biżuteria, porcelana, korale.
Jarmarki Produktów Regionalnych powstały z myślą o osobach, które poszukują smacznej, tradycyjnej, pozbawionej chemii i konserwantów żywności. Oferta skierowana jest do tych, którzy cenią smak i walory zdrowotne produktów oraz chcą spróbować czegoś innego niż produkty oferowane przez zwykłe sklepy spożywcze. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Produkty oferowane na jarmarkach bazują na przepisach przodków, są „swojskie” i smaczne, a ich specyfika wiąże się przede wszystkim z rodzajem stosowanych składników oraz z tradycją ich przyrządzania. Wytwarzanie regionalnych przysmaków daje możliwość zarobku rolnikom i przyczynia się do rozwoju obszarów wiejskich. Wspomaga także działania zmierzające do zachowania dziedzictwa kulturowego wsi.
Tagi: