Cold Brew Coffee to coraz bardziej popularna kawa przyrządzona od początku do końca w niskiej temperaturze. Nie zaparzamy jej wspominaną przez naszego Trenera Baristów wodą o temperaturze 92-95 st Celsjusza, a wodą zimną. Czas zaparzania nie liczymy w minutach, a w godzinach.
Ale o tym dowiecie się więcej na #warsztatykawowe w Galeria Młociny.
Podczas warsztatów każdy z nas zostanie Baristą we własnym domu (i to bez konieczności zakupu ekspresu!). Założy kapcie i zabierze nas do własnych domów, aby pokazać, jak zamienić swoją kuchnię w kawiarnię i raczyć się ulubioną kawą w domowych pieleszach. Zaparzymy kawę w kawiarce, w popularnym zaparzaczu (sic! French Pressie!) i poczujemy różnicę między „rodzinnym” ziarnem z przemysłowej produkcji, a rzemieślniczo wypalaną kawą. Dołączycie do wspólnego parzenia?
Naszym przewodnikiem po mroźnej krainie kawy będzie Karol Przesmycki, Trener Baristów, który przeprowadził blisko sto warsztatów kawowych w całej Polsce, a ostatnimi czasy spotkał się z ponad tysiącem kawoszy on-line, by dbać o zawartość ich kubków w czasie lockdown’u.
12 sierpnia / czwartek
19:00-20:30
temat: Kawy na zimno
Etno Cafe, Galeria Młociny
zapisy TUTAJ https://app.evenea.pl/event/76warsztatykawowe/