Pizzerie pojawiły się w Polsce w latach 90-tych ubiegłego wieku,
początkowo jako lokale zagranicznych gigantów gastronomicznych. Zmiana
ustroju spowodowała bowiem napływ nowych konceptów, niedostępnych do tej
pory na naszym rynku. W ciągu kilku lat pizzerie zaczęły otwierać także
rodzime firmy w całym kraju. W tym czasie, w Łodzi powstał też pierwszy
lokal Da Grasso - komentuje Magdalena Piróg, Wiceprezes Zarządu Da Grasso Sp. z o.o.
W perspektywie 15 lat Da Grasso stało się największą siecią pizzerii i restauracji w Polsce. Sukces pizzerii wiąże się ze społecznym oczekiwaniem zmian gospodarczych na każdym polu, także w ograniczonej do tej pory ofercie polskich restauracji. Pizza w latach 90. stanowiła nowość, która w krótkim czasie spotkała się z zainteresowaniem szerokiego grona kulinarnych smakoszy i wciąż zyskuje na popularności.
Ta znana na całym świecie potrawa, zawładnęła sercami wielu Polaków. Według danych OBOP (Raport Makro Cash and Carry Polska, marzec 2010) najczęściej poza domem zamawiamy właśnie pizzę. Potwierdziło to 37% respondentów. Stale rośnie też zainteresowanie pizzą w dowozie. Jest to bowiem spore ułatwienie w codziennym życiu. Według danych Da Grasso dziennie w całej sieci produkowanych jest blisko 30 tys. sztuk pizzy, co gwarantuje zaspokojenie potrzeb żywieniowych średniej wielości miasta – np. Zakopanego.
Polska miłość do pizzy wynika więc z jej dostępności i prostoty, ale też z różnorodności zawartych w niej składników. Pizza to danie uniwersalne, serwowane na całym świecie, dopasowane do kulinarnych upodobań panujących w danym kraju. W menu Da Grasso dostępnych jest 75 rodzajów pizzy, przygotowywanych na wyjątkowym cieście, o unikalnej, pilnie strzeżonej recepturze. Klienci całej sieci mają możliwość skomponowania swojej ulubionej pizzy z prostych, bądź bardziej wyszukanych składników – począwszy od tradycyjnego salami, pieczarek czy cebuli, po bardziej wykwintne oliwki, kapary lub owoce morza. Ponadto, pizza w Da Grasso serwowana jest zawsze z dwoma sosami – pomidorowym i czosnkowym. To między innymi one nadają jej niepowtarzalny smak, który pokochały już tysiące Polaków.
Tagi: