Magdalena Piróg, Wiceprezes Zarządu Da Grasso Sp. z o.o.: Polacy pokochali pizzę

Redakcja Galeriehandlowe.pl

redakcja@galeriehandlowe.pl

2011-01-20 | 08:00
Pizzerie pojawiły się w Polsce w latach 90-tych ubiegłego wieku, początkowo jako lokale zagranicznych gigantów gastronomicznych. Zmiana ustroju spowodowała bowiem napływ nowych konceptów, niedostępnych do tej pory na naszym rynku. W ciągu kilku lat pizzerie zaczęły otwierać także rodzime firmy w całym kraju. W tym czasie, w Łodzi powstał też pierwszy lokal Da Grasso - komentuje Magdalena Piróg, Wiceprezes Zarządu Da Grasso Sp. z o.o.
W perspektywie 15 lat Da Grasso stało się największą siecią pizzerii i restauracji w Polsce. Sukces pizzerii wiąże się ze społecznym oczekiwaniem zmian gospodarczych na każdym polu, także w ograniczonej do tej pory ofercie polskich restauracji. Pizza w latach 90. stanowiła nowość, która w krótkim czasie spotkała się z zainteresowaniem szerokiego grona kulinarnych smakoszy i wciąż zyskuje na popularności.
Ta znana na całym świecie potrawa, zawładnęła sercami wielu Polaków. Według danych OBOP (Raport Makro Cash and Carry Polska, marzec 2010) najczęściej poza domem zamawiamy właśnie pizzę. Potwierdziło to 37% respondentów. Stale rośnie też zainteresowanie pizzą w dowozie. Jest to bowiem spore ułatwienie w codziennym życiu. Według danych Da Grasso dziennie w całej sieci produkowanych jest blisko 30 tys. sztuk pizzy, co gwarantuje zaspokojenie potrzeb żywieniowych średniej wielości miasta – np. Zakopanego. 
Polska miłość do pizzy wynika więc z jej dostępności i prostoty, ale też z różnorodności zawartych w niej składników. Pizza to danie uniwersalne, serwowane na całym świecie, dopasowane do kulinarnych upodobań panujących w danym kraju. W menu Da Grasso dostępnych jest 75 rodzajów pizzy, przygotowywanych na wyjątkowym cieście, o unikalnej, pilnie strzeżonej recepturze. Klienci całej sieci mają możliwość skomponowania swojej ulubionej pizzy z prostych, bądź bardziej wyszukanych składników – począwszy od tradycyjnego salami, pieczarek czy cebuli, po bardziej wykwintne oliwki, kapary lub owoce morza. Ponadto, pizza w Da Grasso serwowana jest zawsze z dwoma sosami – pomidorowym i czosnkowym. To między innymi one nadają jej niepowtarzalny smak, który pokochały już tysiące Polaków.
Tagi:
Oceń artykuł:

Magdalena Piróg, Wiceprezes Zarządu Da Grasso Sp. z o.o.: Polacy pokochali pizzę

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.