Proponują Państwo swoim gościom kuchnię śródziemnomorską. Czy ten rodzaj kuchni cieszy się w Polsce dużą popularnością?
Marek Dąbrowski:
Polacy pokochali kuchnię śródziemnomorską za lekkość, świeżość, pachnące składniki i przypomnienie wakacji i lata. Vapiano korzysta z najwyższej jakości oryginalnych składników, w dużej mierze importowanych z krajów rejonu Morza Śródziemnego. Wszystkie sosy i dresingi gotujemy każdego dnia w naszych restauracjach, codziennie otrzymujemy dostawy świeżych warzyw i owoców. W każdym Vapiano funkcjonuje Pasta Maniffatura, w której produkujemy własny makaron.
Jakie lokalizacje wybierają Państwo dla swoich restauracji?
MD:
Jedna
restauracja jest w centrum handlowym, pozostałe dwie w kompleksie biurowym i kamienicy w centrum miasta. Galeria Mokotów wydała nam się ciekawym miejscem ze sporym potencjałem, dlatego z sukcesem otworzyliśmy tam kolejne Vapiano.
Karolina Kordys:
Restauracja Vapiano w Galerii Mokotów jest wielkim sukcesem od pierwszego dnia otwarcia dlatego w tej chwili prowadzimy rozmowy z kolejnymi centrami handlowymi nie tylko na terenie Warszawy.
Jak mogą podsumować dotychczasową działalność na polskim rynku? Czy udało się zrealizować zakładane cele?
MD:
Tak - jesteśmy zadowoleni z dotychczasowej działalności. Polacy pomimo kryzysu nie obniżyli swoich wymagań i oczekiwań co do jakości i smaku potraw oraz standardów obsługi. Vapiano, które wielu gości traktuje jako miejsce gdzie w nieformalnej, luźnej atmosferze, gotuje zaprzyjaźniony kucharz, a jedzenie jest pachnące i smaczne, odnotowuje wyraźny wzrost liczby odwiedzających, którzy zafascynowani jedzeniem i klimatem przyprowadzają znajomych i rodziny.
Jakie są Państwa plany rozwoju na rok 2014? Planują Państwo otwarcie nowych restauracji? Jeśli tak, to kiedy i w jakiej lokalizacji?
KK:
Nasz plan rozwoju jest dość dynamiczny. W Polsce widzimy możliwość otwarcia 10 do 15 restauracji, z czego minimum 3 w samej Warszawie. Planujemy co roku otworzyć jedną restaurację. W tej chwili wybraliśmy już lokalizacje na rok 2015 i 2016. Obecnie negocjujemy warunki lokalu, który chcielibyśmy otworzyć w 2 połowie przyszłego roku.
Po sukcesie restauracji, która otworzyliśmy w tym roku w warszawskiej Galerii Mokotów jesteśmy przekonani, że to odpowiednia droga dla rozwoju naszej sieci, w związku z czym prowadzimy rozmowy również z innymi centrami handlowymi, choć nie zamykamy się również na inne lokalizacje na terenie największych miast w Polsce.
Czy Państwa sieć działa na zasadzie franczyzy? Kto może się ubiegać o otworzenie punktu partnerskiego pod Państwa szyldem?
MD:
Tak, działamy na zasadzie franczyzy, mamy wyłączność na otwieranie restauracji sieci Vapiano w Polsce. Nie przewidujemy obecnie współpracy partnerskiej przy otwieraniu kolejnych lokali.
W Państwa sieci restauracji działa dość nietypowy system płatności. Na czym on polega i czy sprawdził się on na polskim rynku?
MD:
Każdy gość wchodząc do restauracji otrzymuje kartę chipową, na której zapisywane są wszelkie jego zamówienia. Na poszczególnych stanowiskach (Pasty, Pizze, Sałatki, Antipasti, Bar) mamy specjalne terminale, poprzez które zbliżeniowo zamawiane napoje i potrawy nabijane są na karty gości. Ułatwia to poruszanie się po restauracji i zapewnia swobodę, np. w zmianie stolika - po posiłku, na kawę możemy przesiąść się na kanapy do strefy lounge, bez czekania na kelnera. Karta ta idealnie sprawdza się gdy przychodzi grupa znajomych lub przyjaciół i każdy płaci za siebie, lub gdy firma organizuje lunch i dysponuje określonym budżetem na pracownika - wtedy, po wcześniejszym zgłoszeniu możemy indywidualnie zaprogramować limit na kartach.
Jakie działania Państwo wdrażają, aby zyskać zaufanie coraz większej liczby gości?
KK:
Nasz koncept jest dużą innowacją ze względu na otwartą kuchnię, która jest naszym asem w rękawie. W obecnych czasach ludzie mają większą świadomość tego, co jedzą, dlatego bardzo odpowiada im nasz system. W Vapiano każdy gość zamawia swoje danie bezpośrednio u kucharza i widzi jak jest ono przygotowywane. Używamy wyłącznie świeżych składników i żadnych gotowych półproduktów. Nawet makarony sami przygotowujemy codziennie rano w naszej Pasta Manufakturze, która znajduje się w każdej restauracji, a cała produkcja odbywa się na oczach gości.
Mamy również specjalną ofertę dla najmłodszych a w weekendy organizujemy specjalne akcje, takie jak kurs robienia pizzy dla najmłodszych. To wszystko sprawia, że wyróżniamy się na rynku i goście bardzo chętnie nas wybierają. Vapiano jest idealne na lunch biznesowy, spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, organizację konferencji i przyjęć okolicznościowych oraz dla rodziców z dziećmi. Jednym słowem, każdy bardzo dobrze się u nas odnajdzie.
Tagi: