Iwonna Niegowska, Unilever Food Solutions: Polacy chcą wiedzieć, co serwują restauracje m.in. w galeriach

Redakcja Galeriehandlowe.pl

redakcja@galeriehandlowe.pl

2011-04-08 | 09:02
Coraz częściej zdarza się, że galerie i centra handlowe stają się miejscem wspólnych, rodzinnych posiłków. Polacy częściej decydują się na śniadania, obiady i kolacje poza domem. Budzi to jednak pewne obawy. Polacy bowiem chcieliby znać poziom gastronomicznych usług. Dlatego też firma Unilever Food Solutions przygotowała Word Menu Raport - globalny raport ukazujący, co tak naprawdę myślimy o spożywaniu posiłków w restauracjach, w którym żywieniowiec Iwonna Niegowska przedstawiła opinie konsumentów na temat jedzenia poza domem w 8 krajach świata, w tym również w Polsce.

Aż 88% polaków chciałoby uzyskać dodatkowe informacje na temat serwowanych dań. Wyniki World Menu Report pokazują, że konsumenci oczekują większej przejrzystości menu. Dotyczy to zarówno źródła pochodzenia składników, sposobu ich przygotowania, wartości odżywczej, jak i bezpieczeństwa żywności.
Przeprowadzone na potrzeby raportu badania wskazują, że główną przyczyną zapotrzebowania na tego typu informacje jest dążenie konsumentów do prowadzenia zdrowszego trybu życia, a co za tym idzie – dokonywania bardziej świadomych wyborów żywieniowych.
Przedstawione w raporcie wyniki wyraźnie wskazują, że Polacy przywiązują dużą wagę do zdrowej diety. Aż 83% ankietowanych zwraca uwagę na to, aby dieta była bogata w witaminy, a prawie 70% – czy jest bogata w lekkie, naturalne i świeże produkty. Dodatkowo, aż 78% ankietowanych deklaruje, że wybraliby lokal gastronomiczny, w którym dostępne są informacje o pochodzeniu składników posiłku.
We wszystkich badanych krajach widoczna jest potrzeba dostarczania konsumentom większej ilości informacji żywieniowych w sytuacji, kiedy jedzą poza domem. Największe zapotrzebowanie na tego typu dane zgłaszane jest w Chinach (95% badanych). Zdecydowana większość ankietowanych twierdzi również, że dostęp do szczegółowych danych ułatwiłby dokonywanie zdrowszych wyborów. Nieco bardziej sceptyczni w tej kwestii są jedynie Niemcy – tylko 49% badanych twierdzi, że większa ilość informacji wpłynęłaby na to, co zamówią w czasie posiłku poza domem.
Respondenci zapytani o to, jakie informacje są dla nich najważniejsze, wskazali zawartość tłuszczu, kalorii i dodatków do żywności, szczególnie konserwantów. Dla Polaków najistotniejsze są dane na temat kaloryczności, zawartości tłuszczu, konserwantów, barwników, cukru i węglowodanów.
Uświadomiona gastronomia.
Ilość informacji udostępnianych konsumentom podczas spożywania posiłków poza domem nie jest z ich punktu widzenia satysfakcjonująca. Właśnie dlatego Unilever Food Solutions postawił sobie za cel uświadomienie operatorom gastronomicznym znaczenia roli, jaką mogą pełnić w dostarczaniu informacji dotyczących posiłków spożywanych w ich lokalach.
Jakie pułapki czyhają w restauracji na mamę, alergika i osobę na diecie?
Kobieta w ciąży, stołując się poza domem, powinna wybierać dania lekkostrawne, gotowane na parze, pieczone lub grillowanie. A co wybierać, kiedy jest się w restauracji z dzieckiem? Dziecięce menu to niestety zazwyczaj frytki, dania w panierce i desery z bitą śmietaną. Warto zwrócić na to uwagę i wybierać dla dziecka zdrowszą opcję, a podobne dania wykluczyć z codziennego menu.
Żywienie się poza domem jest również dużym wyzwaniem dla alergików i osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe. Według danych EUFIC-u 2 do 4% dorosłych i 6% dzieci cierpi na różnego rodzaju alergie pokarmowe, które mają miejsce wówczas, kiedy nasz system odpornościowy reaguje nieprawidłowo na białko pokarmowe. Reakcje alergiczne na składniki żywności mają różny charakter i, co ważne, mogą być krytyczne w skutkach.
Natomiast nietolerancja pokarmowa występuje przy niezdolności organizmu do trawienia określonego rodzaju pokarmu, na przykład na skutek niedoboru enzymu. Bardzo ważne jest, aby dokładnie znać zalecenia żywieniowe przy danej alergii lub nietolerancji pokarmowej – pozwoli to uniknąć niepożądanych reakcji uczuleniowych.
Przed dylematami związanymi z wyborem odpowiedniego dania z menu stają też osoby odchudzające się lub będące na diecie wynikającej z uwarunkowań zdrowotnych. Według badań CBOS z listopada 2010 3% Polaków jest na diecie odchudzającej, a 43% stara się kontrolować ilość spożywanego jedzenia. Bomby kaloryczne, których powinny się wystrzegać osoby odchudzające się, to tłuste mięsa i wędliny, podroby, tłuste sery, masło, majonez, śmietana, warzywa strączkowe, słodycze, suszone owoce, orzechy, napoje słodzone i alkohol, potrawy mączne oraz smażone.
Tagi:
Oceń artykuł:

Iwonna Niegowska, Unilever Food Solutions: Polacy chcą wiedzieć, co serwują restauracje m.in. w galeriach

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.