Z cyklicznego raportu pt. „INDEKS CEN W SKLEPACH DETALICZNYCH”, autorstwa UCE RESEARCH i Uniwersytetów WSB Merito, wynika, że w maju br. na 17 obserwowanych kategorii 4 potaniały rdr. W kwietniu dotyczyło to 5 grup towarów, a w marcu – aż 9. – Liczba kategorii, które zanotowały spadek cen, maleje z miesiąca na miesiąc. To może sugerować, że presja inflacyjna znowu wpływa na większość grup produktów – komentuje dr Joanna Wieprow z Uniwersytetu WSB Merito.
Tak samo jak w poprzednich miesiącach, najbardziej potaniały art. tłuszczowe – tym razem o 10% rdr. W kwietniu spadek rdr. wyniósł 10,4%, a w marcu – 22,1%. – Od dłuższego czasu ceny rzepaku, czyli głównego surowca do produkcji oleju i art. olejowych w Polsce, wykazują tendencję spadkową. Warto wskazać również, że w 2022 roku masło znacząco podrożało, w związku z czym kolejne wzrosty w 2023 roku charakteryzowała mniejsza dynamika, a obecnie mamy do czynienia ze spadkiem cen w całej kategorii produktów – mówi dr Justyna Rybacka z Uniwersytetu WSB Merito.
Do tego dr Wieprow dodaje, że do comiesięcznych spadków cen produktów tłuszczowych przyczyniły się w ub.r. rekordowe zbiory roślin oleistych, które znacząco zwiększyły podaż surowców na rynku krajowym. Ponadto część tych produktów trafiła do Polski z Ukrainy, co dodatkowo obniżyło ich ceny. – Obecnie obserwujemy stopniowe wyczerpywanie się zapasów z zeszłego roku. To zjawisko, w połączeniu z potencjalnym spadkiem tegorocznych zbiorów z powodu przymrozków, może wkrótce doprowadzić do wzrostu cen. Należy więc spodziewać się, że w najbliższym czasie art. tłuszczowe zaczną drożeć – ostrzega dr Joanna Wieprow.
Na minusie znalazły się też karmy dla zwierząt ze średnim spadkiem na poziomie 8,1% rdr. W kwietniu potaniały rdr. o 2,1%, a w marcu – o 1,5%. – Warto zwrócić uwagę na to, że karmy dla domowych pupili, podobnie zresztą jak ww. produkty tłuszczowe, wciąż są droższe niż rok temu. Niemniej ceny surowców żywności dla zwierząt, takich jak zboże i mięso paszowe, w ostatnich miesiącach nieco się ustabilizowały – podkreśla dr Joanna Wieprow.
Ponadto spadek odnotowały produkty sypkie – o 3,6% rdr. W kwietniu potaniały bardziej, bo o 7,5% rdr. W marcu też miały większą obniżkę niż ostatnio – o 6,6% rdr. – Wpływ na spadki cen produktów w sklepach detalicznych miały przede wszystkim malejące ceny zbóż. Są one przecież podstawowym surowcem do produkcji mąki, kaszy jęczmiennej czy makaronu. Obniżki były możliwe dzięki importowi z Rosji, Białorusi i Ukrainy. Po jego zahamowaniu ceny wzrosną – wyjaśnia dr hab. Sławomir Jankiewicz z Uniwersytetu WSB Merito, prof. UWSB Merito.
Potaniały też warzywa – o 3,3% rdr. W kwietniu zaliczyły spadek rdr. o 8,3%, a w marcu – o 3,1%. Dr hab. Jankiewicz tłumaczy ww. wyniki obniżkami cen w hurcie. Z kolei dr Justyna Rybacka przypomina, że wyniki są skorelowane z porą roku. – Obecnie możemy cieszyć się lokalnymi warzywami, co przekłada się na ich ceny. Jednocześnie znacząco wpływa na nie pogoda. W sposób szczególny niesprzyjające są anomalie pogodowe, co może odwrócić malejący trend – podsumowuje dr Rybacka.