W sklepach zapowiada się dalsze hamowanie tendencji spadkowych

2024-06-21 | 09:14

Jak wykazuje najnowsza analiza przeszło 68,4 tys. cen detalicznych, w ubiegłym miesiącu na 17 monitorowanych kategorii 4 potaniały rdr. Zestawienie obniżek otwierają tłuszcze, których ceny tym razem zmniejszyły się o 10% rdr. Dalej w rankingu są karmy dla zwierząt ze spadkiem rdr. na poziomie 8,1%, produkty sypkie – 3,6%, a także warzywa – 3,3%. Jednak z analizy wynika, że z miesiąca na miesiąc liczba taniejących grup towarów maleje. Autorzy raportu zapowiadają dalsze hamowanie tendencji spadkowych z uwagi na presję inflacyjną. I przewidują powrót wzrostów cen niektórych kategorii, w tym produktów tłuszczowych, art. sypkich oraz warzyw.

Z cyklicznego raportu pt. „INDEKS CEN W SKLEPACH DETALICZNYCH”, autorstwa UCE RESEARCH i Uniwersytetów WSB Merito, wynika, że w maju br. na 17 obserwowanych kategorii 4 potaniały rdr. W kwietniu dotyczyło to 5 grup towarów, a w marcu – aż 9. – Liczba kategorii, które zanotowały spadek cen, maleje z miesiąca na miesiąc. To może sugerować, że presja inflacyjna znowu wpływa na większość grup produktów – komentuje dr Joanna Wieprow z Uniwersytetu WSB Merito.

Tak samo jak w poprzednich miesiącach, najbardziej potaniały art. tłuszczowe – tym razem o 10% rdr. W kwietniu spadek rdr. wyniósł 10,4%, a w marcu – 22,1%. – Od dłuższego czasu ceny rzepaku, czyli głównego surowca do produkcji oleju i art. olejowych w Polsce, wykazują tendencję spadkową. Warto wskazać również, że w 2022 roku masło znacząco podrożało, w związku z czym kolejne wzrosty w 2023 roku charakteryzowała mniejsza dynamika, a obecnie mamy do czynienia ze spadkiem cen w całej kategorii produktów mówi dr Justyna Rybacka z Uniwersytetu WSB Merito. 

Do tego dr Wieprow dodaje, że do comiesięcznych spadków cen produktów tłuszczowych przyczyniły się w ub.r. rekordowe zbiory roślin oleistych, które znacząco zwiększyły podaż surowców na rynku krajowym. Ponadto część tych produktów trafiła do Polski z Ukrainy, co dodatkowo obniżyło ich ceny. – Obecnie obserwujemy stopniowe wyczerpywanie się zapasów z zeszłego roku. To zjawisko, w połączeniu z potencjalnym spadkiem tegorocznych zbiorów z powodu przymrozków, może wkrótce doprowadzić do wzrostu cen. Należy więc spodziewać się, że w najbliższym czasie art. tłuszczowe zaczną drożeć – ostrzega dr Joanna Wieprow.

Na minusie znalazły się też karmy dla zwierząt ze średnim spadkiem na poziomie 8,1% rdr. W kwietniu potaniały rdr. o 2,1%, a w marcu – o 1,5%. – Warto zwrócić uwagę na to, że karmy dla domowych pupili, podobnie zresztą jak ww. produkty tłuszczowe, wciąż są droższe niż rok temu. Niemniej ceny surowców żywności dla zwierząt, takich jak zboże i mięso paszowe, w ostatnich miesiącach nieco się ustabilizowały – podkreśla dr Joanna Wieprow.

Ponadto spadek odnotowały produkty sypkie – o 3,6% rdr. W kwietniu potaniały bardziej, bo o 7,5% rdr. W marcu też miały większą obniżkę niż ostatnio – o 6,6% rdr. – Wpływ na spadki cen produktów w sklepach detalicznych miały przede wszystkim malejące ceny zbóż. Są one przecież podstawowym surowcem do produkcji mąki, kaszy jęczmiennej czy makaronu. Obniżki były możliwe dzięki importowi z Rosji, Białorusi i Ukrainy. Po jego zahamowaniu ceny wzrosnąwyjaśnia dr hab. Sławomir Jankiewicz z Uniwersytetu WSB Merito, prof. UWSB Merito. 

Potaniały też warzywa – o 3,3% rdr. W kwietniu zaliczyły spadek rdr. o 8,3%, a w marcu – o 3,1%. Dr hab. Jankiewicz tłumaczy ww. wyniki obniżkami cen w hurcie. Z kolei dr Justyna Rybacka przypomina, że wyniki są skorelowane z porą roku. – Obecnie możemy cieszyć się lokalnymi warzywami, co przekłada się na ich ceny. Jednocześnie znacząco wpływa na nie pogoda. W sposób szczególny niesprzyjające są anomalie pogodowe, co może odwrócić malejący trend – podsumowuje dr Rybacka.

Tagi: Raport UCE RESEARCH
Oceń artykuł:

Źródło: UCE RESEARCH

W sklepach zapowiada się dalsze hamowanie tendencji spadkowych

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.