W Polsce nie wyobrażamy sobie obiadu bez schabowego, mielonych, zrazów albo piersi z kurczaka. Lubimy sięgać również po indyka, kaczkę, gęś lub szczególnie w piątki – rybę. Śniadanie lub kolacja bez kanapki z szynką lub serem też rzadko przechodzi. Według statystyk GUS kochamy mięso. W 2022 r. nad Wisłą jego spożycie na osobę wzrosło do 73,4 kg, czyli o 2,9 kg (4,1 proc.) względem 2021 r. A Biedronka jest od tego, aby dostarczać milionom Polaków ich ulubione produkty.
Lady tradycyjne wyróżniają sklepy Biedronki na tle bezpośredniej konkurencji. Dlatego już w 733 miejscowościach w Polsce – dużych miastach i małych miasteczkach działają sklepy sieci Biedronka wyposażone w ladę mięsną. Lada numer 1000 została właśnie otwarta w Łopusznie (powiat kielecki) przy ul. Koneckiej 9B. Najwięcej lad jest w Warszawie (26), Lublinie (18) i w Łodzi (16). Ale największa sieć detaliczna w kraju nie byłaby sobą, gdyby nie dbała o demokratyzację dostępu do żywności wysokiej jakości wszędzie. Stąd lady mięsne znajdziemy również m.in. w takich miejscowościach jak: Szczecinek, Żory, Będzin, Bytów, Czeladź, Czerwionka-Leszczyny, Maszewo, Orzesze, Ryki, Stanowice, Zakrzewo i Piątek.
Łącznie klienci znajdą w nich około 160 rodzajów mięsa, wędlin, serów oraz ryb a dodatkowo kupią w akcjach czasowych – w zależności od regionu – imponująca liczbę kilkudziesięciu rodzajów regionalnych wędlin, z których słyną poszczególne części Polski.
Absolutnym zwycięzcą w zakresie ilości towaru kupowanego przez klientów w ladach jest kurczak. Znajdziemy w nich m.in. porcję rosołową, ćwiartkę tylną, filet z piersi i podudzie, ale także tuszkę, pierś z kością oraz wątróbki. Drugie miejsce zajmuje wieprzowina: łopatka, schab, szynka, karkówka, żeberka i crème de la crème czyli boczek. Na podium plasują się jeszcze filet z indyka oraz wędzona makrela.
Wśród serów króluje gouda, ale dużą konkurencję odczuwa ze strony królewskiego, edamskiego, podlaskiego i radamera. Te pięć rodzajów sera żółtego sprzedaje się w ladach najlepiej. Wśród wędlin wygrywa polędwica sopocka, nieznacznie przed szynką farmerską, piersią gotowaną z indyka oraz polędwicą łososiową, pieczonym schabem i wybitnie polskim delikatesem, czyli salcesonem. Wzięcie mają również filety śledziowe a’la Matjas, wędzone brzuszki z łososia oraz wędzone szproty.
- Oferta świeżych produktów podąża za wyborami klientów. Stale dopasowujemy ją do ich potrzeb. Zależy nam, aby każdy klient odwiedzający ladę tradycyjną nie tylko miał bardzo szeroki wybór świetnej jakości mięs i nabiału, ale by mógł regularnie próbować nowych smaków i dzięki Biedronce zaspokajać swój gust.
Tomasz Czepik, młodszy menedżer ds. projektów operacyjnych w sieci Biedronka
W 2024 roku Biedronka planuje kolejne otwarcia lad w wielu nowych miejscowościach na terenie całej Polski. Jednocześnie przypominamy, że dwie kolejne niedziele – 10.12 oraz 17.12 będą niedzielami handlowymi. Większość sklepów sieci Biedronka będą w tych dniach otwarte co najmniej do godz. 22.