Koniec obostrzeń dla gastronomii. Czy Polacy chętnie wrócili do restauracji?

2021-07-01 | 12:00

Z końcem kwietnia, po pół roku zamknięcia, rząd podjął decyzję o częściowym zniesieniu obostrzeń dla gastronomii. Od 15 maja zaczęły działać ogródki a 28 maja nastąpiło pełne otwarcie. Jak to przełożyło się na odwiedziny w lokalach?

Analiza przeprowadzona przez placeme w oparciu o dane lokalizacyjne z telefonów komórkowych, na próbie 3 mln urządzeń w okresie od stycznia 2020 do czerwca 2021 roku przynosi twarde dane o ruchu w lokalach gastronomicznych.

Marzec 2020: spadek tuż przed lockdownem - na wynos i w dostawie opcjami dla lokali
W drugim tygodniu marca 2020 - czyli na tydzień przed zamknięciem restauracji - ruch spadł o niecałe 30 proc., co zapewne wynikało z obawy przed COVID-19. Od 15 marca, w związku z ogłoszeniem lockdownu, restauracje pozostają zamknięte, a sprzedaż możliwa jest jedynie w formule dostawy lub na wynos. W tym okresie w wielu miastach ruszają akcje pomocy sąsiedzkiej skierowanej do małych gastronomii - by pomóc im przetrwać ten trudny czas. Sytuacja utrzymuje się do 18 maja, kiedy mimo częściowego otwarcia gastronomii wielkość ruchu nie wraca do poziomu sprzed lockdownu, nadal jest o 5 proc. niższa.

Maj 2020: puby najbardziej, fast-foody najmniej poszkodowane
W pierwszym tygodniu poluzowania obostrzeń (18-24 maja), jak wynika z raportu placeme, najbardziej widoczny spadek odwiedzalności odnotowały puby. Ruch spadł o 43 proc. w stosunku do miesięcy styczeń - luty. Niewiele mniej, bo o 34 proc. zmalał ruch w kawiarniach i restauracjach.

Nałożone restrykcje w związku z sytuacją epidemiologiczną nie sprzyjały spotkaniom towarzyskim. Co więcej - wiele przedsiębiorstw zdecydowało także o przejściu na system pracy zdalnej lub hybrydowej - więc spadła także liczba okazji by wyjść z domu. W przypadku fast-foodów wielkość ruchu zmalała tylko o ¼. Można powiedzieć, że tego typu placówki najsprawniej dostosowały się do nowych okoliczności - wiele z nich od zawsze działa w formule dostaw lub drive-thru

 - wyjaśnia Weronika Czaplewska z placeme, firmy specjalizującej się w usługach typu location intelligence. 

Biorąc pod uwagę lokalizację punktów gastronomicznych - najwięcej - bo 37 proc. - straciły lokale w dużych miastach.

Maj 2021: kawiarnie z najszybszym odbiciem
15 maja 2021 roku otwarte zostały ogródki gastronomiczne a dwa tygodnie później - także lokale, co zdecydowanie wpłynęło na zwiększenie liczby odwiedzających restauracje, puby czy kawiarnie. Te ostatnie zyskały najwięcej - ruch wzrósł o niemal 30 proc. w dniach 28.05-03.06 w porównaniu do tygodnia 15-21.05.

Wygląda na to, że konsumenci najbardziej tęsknili za kawą. Dodatkowo zmianom w obostrzeniach sprzyjała dobra pogoda, co zachęcało do spędzania czasu poza domem. Ponadto skok w ruchu wynika również z udostępnienia odwiedzającym także powierzchni wewnątrz lokali, co siłą rzeczy pozwoliło placówkom przyjąć więcej gości, a tym samym zwiększyć swój dochód

- mówi Weronika Czaplewska.

Najbardziej widoczny wzrost odwiedzin, bo o ponad 16 proc., odnotowały we wspomnianym przedziale czasowym lokale w dużych miastach.

Łączny ruch z 250 analizowanych punktów gastronomicznych) wzrósł o 38 proc. w porównywanym okresie (weekend 15-16 maja 2021 do pierwszego weekendu po I fali COVID-19 - 23-24 maja 2020).

Widoczne jest zmniejszenie obaw związanych z wychodzeniem z domu i gotowość do spędzania czasu w towarzystwie innych. Ciekawe jest to, że mieszkańcy chętniej odwiedzali miejsca, w których sąsiedztwie nie było innych lokali. Mniej licznie z kolei pojawiali się w zagłębiach gastronomicznych skupiających ich kilka. A gdy porównaliśmy kilka weekendów otwartych dla konsumentów - okazało się, że najwięcej odwiedzin w lokalach miało miejsce w piątki, a najmniej w niedziele

- dodaje Czaplewska.

Czerwiec 2021: powolna regeneracja gastronomii
Ruch w restauracjach w IV tygodniu maja 2021 roku wzrósł o ponad 7 proc., a pierwszy tydzień czerwca przyniósł aż 25,2 proc. więcej odwiedzających w stosunku do poprzedniego tygodnia.

Z danych, które zebraliśmy wynika, że ruch w gastronomii rośnie, jednak nadal nie wrócił do poziomu sprzed pandemii

- mówi ekspertka placeme.

Tagi: Weronika Czaplewska placeme Koronawirus
Oceń artykuł:

Fot: Pixabay Źródło: Placeme

Koniec obostrzeń dla gastronomii. Czy Polacy chętnie wrócili do restauracji?

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.