W kwietniu w centrum handlowym przy al. Jana Pawła II 82 w Warszawie rozpoczęła działalność pierwsza self service gelateria. To miejsce, w którym każdy może samodzielnie skomponować swój ulubiony deser, łącząc różne smaki włoskich lodów z kolorowymi dodatkami. Miesiąc po otwarciu, popularność lodziarni szybko rośnie. Właściciele rozpoczęli już rozmowy z zarządcami kolejnych centrów handlowych, którzy sami zgłaszają się z propozycją najmu powierzchni.
Self service gelateria to zupełnie nowy pomysł na podawanie i jedzenie lodów. Wszystko polega na tym, że każdy nakłada je sobie sam i decyduje o tym, jak duża ma być porcja i jakie smaki chce zobaczyć w rożku lub kubeczku. Płaci się w zależności od tego, ile waży ostateczna porcja. Koncepcja „self service ice cream” przybyła z Włoch, gdzie stoiska tego typu cieszą się dużą popularnością. W Polsce jest to nowość.
Lody w czterech krokach
Ideą Ice Dream jest to, by lodowy deser każdy mógł komponować według własnego uznania. Instrukcja tworzenia lodów zawiera się w czterech krokach. Po pierwsze decydujemy, czy chcemy kubeczek czy wafelek. Krokiem drugim jest nałożenie lodów, wybierając ze smaków dostępnych w automatach. Następne są dodatki – kolorowe posypki, sezonowe owoce, kuleczki z jadalnego brokatu, wiórki czekolady. Na koniec gotowy deser ważymy przy kasie i płacimy w zależności od wielkości porcji.
Składniki, z których wytwarzamy nasze lody trudno znaleźć w Polsce, dlatego lwią część sprowadzamy bezpośrednio z Włoch. Dzięki temu możemy zaoferować całą paletę niespotykanych smaków i kolorów. W Ice Dream można wybierać zarówno spośród smaków tradycyjnych i dobrze znanych, ale też bardziej egzotycznych, takich jak: vege mango, banan czy zielona herbata. Jest też czarna wanilia, niebieskie migdały, a nawet… wata cukrowa i tęczowy jednorożec
– tłumaczy Jakub Szeliga, pomysłodawca konceptu.
Ice dream planuje rozwój
Gelateria na razie dostępna jest jedynie w warszawskim centrum przy al. Jana Pawła II 82 , właściciele mają jednak w planach otwieranie kolejnych punktów w całej Polsce. Pierwszy z nich już udowodnił, że miejsce to cieszy się popularnością wśród młodzieży, par, jak i rodzin z dziećmi. Pod kątem tych ostatnich Ice Dream nawiązał współpracę ze zlokalizowaną w tym samym miejscu Salą Zabaw Fikołki. W maju i czerwcu dzieci obchodzące urodziny w Fikołkach mogą liczyć na upominek od lodziarni, którym są vouchery na lody według ich własnej koncepcji.
Powstające w Ice Dream desery zaczynają podbijać media społecznościowe. Facebookowe grafiki Ice Dream zostały docenione przez branżowe portale, zdjęcia własnoręcznie wykonanych lodów regularnie zamieszczają na swoich profilach klienci.
Ice Dream udowadnia, że lody mogą być nie tylko smaczne, ale i piękne. Co więcej, nasze lody okazują się też niesamowicie fotogeniczne. Co rusz słyszymy opinie, że jesteśmy bardzo instagramowi. Trzeba przyznać, że coś w tym jest, kiedy patrzymy na kolejnych klientów, którzy przed spróbowaniem loda najpierw robią mu zdjęcie
– dodaje Jakub Szeliga.
Lodziarnia otwarta jest od poniedziałku do czwartku w godzinach 10-20, w piątki i soboty 9-23, a także w każdą niedzielę, również w niedziele niehandlowe, między godziną 10 a 21. Punkt ma formę wyspy, która znajduje się na środku strefy foodcourt.