Tydzień ziemniaka w Lidlu

2017-10-03 | 12:00

Pyry, kartofle, grule… niezależnie jak nazwiemy te popularne produkty, warto po nie sięgać nie tylko ze względu na ich właściwości i składniki odżywcze. Ziemniak może stanowić także niekończącą się inspirację kulinarną. Dlatego, już od 2 października we wszystkich sklepach Lidl startuje Tydzień Ziemniaka. Z tej okazji w ofercie znalazło się wiele ciekawych odmian tego artykułu, m.in.: ziemniaki fioletowe, czerwone, mączyste, bataty, a także ziemniaki francuskie: La Ratte, La Bikini czy La Grenaille.

Ziemniak to popularny produkt, który często gości na naszych stołach, a jego smak jest nam dobrze znany. Czasem jednak nie zdajemy sobie sprawy, że do naszej kuchni możemy wprowadzić odrobinę szaleństwa i wykorzystywać nie jedną, ale kilka odmian tego warzywa o różnych kolorach, smaku i konsystencji miąższu. Żeby nie pogubić się w rodzajach ziemniaków i ich przeznaczeniu, została wprowadzona klasyfikacja odmian tego produktu. W przypadku ziemniaków jadalnych wyróżnia się trzy zasadnicze typy kulinarne: A, B i C oraz typy pośrednie. Typ A (sałatkowy) to ziemniaki, które się nie rozgotowują i pozostają zwięzłe, dzięki czemu można je wykorzystać do zup, sałatek lub zapiekanek. Typ B (ogólnoużytkowy) jest najbardziej uniwersalnym typem kulinarnym ziemniaków, które serwuje się do obiadu, a także pod postacią frytek. Ostatni typ – C (mączysty) – to ziemniaki, które rozsypują się po ugotowaniu i dlatego są idealne na placki, puree, kopytka lub do przygotowania z nich farszu.

Podobnie jak w przypadku innych tygodni tematycznych, chcemy zaoferować klientom różnorodne produkty, które wprowadzą urozmaicenie w codziennej kuchni i zachęcą wszystkich do kulinarnych eksperymentów. Najnowsza propozycja Lidla to oferta przygotowana także z myślą o najmłodszych niejadkach. Kolorowe ziemniaki mogą być dla nich smaczną propozycją na obiad lub przekąskę

– podkreśla Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska.  

Podczas Tygodnia Ziemniaka w ofercie Lidla goszczą m.in.: ziemniaki fioletowe (5,99 zł/kg /opak.) zwane inaczej truflowymi, wyróżniające się lekko orzechowym posmakiem. Zachowują swój fioletowy kolor nawet po obróbce termicznej, idealnie nadają się do gotowania, smażenia i pieczenia, a dodatkowo posiadają wiele właściwości odżywczych.

- Fioletowe ziemniaki mają więcej cennych dla naszego zdrowia składników niż zwykłe kartofle. Swoje właściwości zawdzięczają fioletowemu kolorowi. Co on oznacza? W ziemniakach tego rodzaju jest więcej antocyjanów, czyli substancji, które mają działanie przeciwzapalne i są bardzo silnymi antyoksydantami. Fioletowe ziemniaki bogate są również w błonnik pokarmowy, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża stężenie glukozy we krwi – tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.

Wśród produktów znajdują się także ziemniaki francuskie m.in.: dwukolorowe La Bikini (5,99 zł/kg /opak.), które znakomicie sprawdzą się w postaci chipsów lub puree, La Pomme de Terre (5,99 zł/kg /opak.), przeznaczone do grillowania i pieczenia czy podłużne La Ratte (5,99 zł/kg /opak.) o delikatnym smaku, które mogą stanowić składnik wykwintnych dań we francuskim stylu. Na miłośników egzotyki będą czekać natomiast słodkie bataty (6,99 zł/1 kg).

W ofercie Lidla nie zabraknie również polskich produktów: lekko słodkich, polskich ziemniaków czerwonych (3,99 zł/2 kg/opak.) – polecanych zwłaszcza do gotowania w mundurku lub zapiekania w piekarniku wraz ze skórką, a także polskich ziemniaków mączystych (2,99 zł/2,5 kg/opak.) – w sam raz do babek, farszy czy klusek. Dla tych, którzy szukają gotowych propozycji do wyboru są polskie ziemniaki pakowane do pieczenia z Ryneczku Lidla (1,99 zł/4 szt./ opak.) czy pakowane Potatki do mikrofali (2,99 zł/750 g/opak.). Można je gotować w opakowaniu w mikrofalówce.

Dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni i szukają niecodziennych smaków, Lidl przygotował specjalną ofertę ziemniaków, w której znalazły się różnorodne odmiany dostosowane do pieczenia, gotowania czy przyrządzania z nich placków, frytek lub zapiekanek. Tydzień Ziemniaka rozpoczął się 2 października we wszystkich sklepach Lidl.

Tagi:
Oceń artykuł:

Źródło: Lidl

Tydzień ziemniaka w Lidlu

Polityka Prywatności
  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
  5. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
  6. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  7. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  8. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
  9. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  10. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  11. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
  12. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  13. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  14. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  15. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  16. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  17. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl/ lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.