Pyry, kartofle, grule… niezależnie jak nazwiemy te popularne produkty, warto po nie sięgać nie tylko ze względu na ich właściwości i składniki odżywcze. Ziemniak może stanowić także niekończącą się inspirację kulinarną. Dlatego, już od 2 października we wszystkich sklepach Lidl startuje Tydzień Ziemniaka. Z tej okazji w ofercie znalazło się wiele ciekawych odmian tego artykułu, m.in.: ziemniaki fioletowe, czerwone, mączyste, bataty, a także ziemniaki francuskie: La Ratte, La Bikini czy La Grenaille.
Ziemniak to popularny produkt, który często gości na naszych stołach, a jego smak jest nam dobrze znany. Czasem jednak nie zdajemy sobie sprawy, że do naszej kuchni możemy wprowadzić odrobinę szaleństwa i wykorzystywać nie jedną, ale kilka odmian tego warzywa o różnych kolorach, smaku i konsystencji miąższu. Żeby nie pogubić się w rodzajach ziemniaków i ich przeznaczeniu, została wprowadzona klasyfikacja odmian tego produktu. W przypadku ziemniaków jadalnych wyróżnia się trzy zasadnicze typy kulinarne: A, B i C oraz typy pośrednie. Typ A (sałatkowy) to ziemniaki, które się nie rozgotowują i pozostają zwięzłe, dzięki czemu można je wykorzystać do zup, sałatek lub zapiekanek. Typ B (ogólnoużytkowy) jest najbardziej uniwersalnym typem kulinarnym ziemniaków, które serwuje się do obiadu, a także pod postacią frytek. Ostatni typ – C (mączysty) – to ziemniaki, które rozsypują się po ugotowaniu i dlatego są idealne na placki, puree, kopytka lub do przygotowania z nich farszu.
Podobnie jak w przypadku innych tygodni tematycznych, chcemy zaoferować klientom różnorodne produkty, które wprowadzą urozmaicenie w codziennej kuchni i zachęcą wszystkich do kulinarnych eksperymentów. Najnowsza propozycja Lidla to oferta przygotowana także z myślą o najmłodszych niejadkach. Kolorowe ziemniaki mogą być dla nich smaczną propozycją na obiad lub przekąskę
– podkreśla Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska.
Podczas Tygodnia Ziemniaka w ofercie Lidla goszczą m.in.: ziemniaki fioletowe (5,99 zł/kg /opak.) zwane inaczej truflowymi, wyróżniające się lekko orzechowym posmakiem. Zachowują swój fioletowy kolor nawet po obróbce termicznej, idealnie nadają się do gotowania, smażenia i pieczenia, a dodatkowo posiadają wiele właściwości odżywczych.
- Fioletowe ziemniaki mają więcej cennych dla naszego zdrowia składników niż zwykłe kartofle. Swoje właściwości zawdzięczają fioletowemu kolorowi. Co on oznacza? W ziemniakach tego rodzaju jest więcej antocyjanów, czyli substancji, które mają działanie przeciwzapalne i są bardzo silnymi antyoksydantami. Fioletowe ziemniaki bogate są również w błonnik pokarmowy, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża stężenie glukozy we krwi – tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.
Wśród produktów znajdują się także ziemniaki francuskie m.in.: dwukolorowe La Bikini (5,99 zł/kg /opak.), które znakomicie sprawdzą się w postaci chipsów lub puree, La Pomme de Terre (5,99 zł/kg /opak.), przeznaczone do grillowania i pieczenia czy podłużne La Ratte (5,99 zł/kg /opak.) o delikatnym smaku, które mogą stanowić składnik wykwintnych dań we francuskim stylu. Na miłośników egzotyki będą czekać natomiast słodkie bataty (6,99 zł/1 kg).
W ofercie Lidla nie zabraknie również polskich produktów: lekko słodkich, polskich ziemniaków czerwonych (3,99 zł/2 kg/opak.) – polecanych zwłaszcza do gotowania w mundurku lub zapiekania w piekarniku wraz ze skórką, a także polskich ziemniaków mączystych (2,99 zł/2,5 kg/opak.) – w sam raz do babek, farszy czy klusek. Dla tych, którzy szukają gotowych propozycji do wyboru są polskie ziemniaki pakowane do pieczenia z Ryneczku Lidla (1,99 zł/4 szt./ opak.) czy pakowane Potatki do mikrofali (2,99 zł/750 g/opak.). Można je gotować w opakowaniu w mikrofalówce.
Dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni i szukają niecodziennych smaków, Lidl przygotował specjalną ofertę ziemniaków, w której znalazły się różnorodne odmiany dostosowane do pieczenia, gotowania czy przyrządzania z nich placków, frytek lub zapiekanek. Tydzień Ziemniaka rozpoczął się 2 października we wszystkich sklepach Lidl.