Często nie jesteśmy świadomi, jak wiele ma do zaoferowania tradycyjna, polska kuchnia. W każdym regionie Polski kryją się charakterystyczne dla niego potrawy, które koniecznie trzeba poznać, a najlepiej się w nich rozsmakować. W poniedziałek, 11 marca w sklepach Lidl rozpoczął się „Tydzień Regionalny”. Idealna okazja, by skosztować tradycyjnych smaków z różnych części kraju.
Lidl Polska stale promuje polskie produkty oraz współpracuje z dostawcami z Polski. Sieć regularnie organizuje też „Tygodnie Regionalne”, w ramach których oferuje produkty charakterystyczne dla poszczególnych regionów Polski. Dzięki ofercie dostępnej od poniedziałku 11 marca w Lidlu będziemy mogli przeżyć kulinarną podróż od Pomorza, Warmię i Mazury, przez Wielkopolskę i Mazowsze aż po Śląsk i Małopolskę. Ciekawe smaki znajdą zarówno koneserzy wytrawnych smaków jak i osoby, które wolą słodycze.
Tradycyjnie na obiad i nie tylko
Osoby lubiące tradycyjne, polskie smaki podczas „Tygodnia Regionalnego” znajdą dla siebie wiele ciekawych produktów pomocnych w przygotowaniu obiadu dla całej rodziny. Wśród propozycji znajdziemy pomysł na dania z drobiu np. delikatną perliczkę z Wielkopolski (Deluxe/ 17,90 zł/ 1 kg) czy kaczkę z jabłkami grójeckimi w przyprawach (Rzeźnik/ 8,39 zł/ 1 kg/ promocja do 13.03). Wielbiciele wołowiny będą mogli rozsmakować się m.in. w gulaszu z wołowego mięsa z Mazur (Rzeźnik/ 14,90 zł/ 400 g/ 1 opak.) czy hamburgerów z mięsa wołowego z Mazur z mięsa krów rasy Limousine (Rzeźnik/ 3,99 zł zł/ 220 g/ 1 opak.). W „Tygodniu Regionalnym” dostępne będą też produkty, które są połączeniem tradycyjnych regionalnych smaków z nowoczesnością. Jednym z takich dań jest pizza po kaszubsku z kabanosem i kiszonym ogórkiem (Proste Historie/ 5,49 zł/ 400 g/ 1 opak./produkt mrożony) czy pizza po śląsku z białą kiełbasą i chrzanem (Proste Historie/ 5,49 zł/ 385 g/ 1 opak./produkt mrożony), które na pewno zainteresują każdego wielbiciela pizzy.
Oczywiście w ofercie znajdzie się coś lżejszego, na przykład ryby – idealne do przygotowania kolacji, przekąski lub dania głównego. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na pstrąga z rzeki Łupawy wędzonego na gorąco (Nautica/ 2,99 zł/100 g), sielawę z Mazur wędzoną na gorąco (Nautica/ 7,99 zł/ 100 g) czy filet karpia z Gosławic (Targ Rybny Lidla/ 3,69 zł/ 100 g).
Natomiast w strefie z wędlinami znajdzie się wiele produktów, dzięki którym skomponujemy smaczną kanapkę, jajecznicę lub zjemy ze smakiem bez żadnych dodatków. Klienci będą mogli zakupić m.in. polędwicę premium (Z ojcowej wędzarni/ 2,99 zł/ 100 g), boczek premium (Z ojcowej wędzarni/ 2,49 zł/ 100 g) czy kabanosy tradycyjne wędzone (Z ojcowej wędzarni/ 6,99 zł/ 175 g).
W ofercie znajdą się również dodatki, które stanowią doskonałe uzupełnienie dań mięsnych, np. borowiki suszone (Devaldano/ 10,99 zł/ 40 g/ 1 opak.) czy doskonały do sosów koncentrat grzybowy (Devaldano/ 6,99 zł/ 190 g/ 1 opak).
Dla każdego coś słodkiego
Z okazji „Tygodnia Regionalnego” w Lidlu znajdziemy również wiele tradycyjnych słodkości. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do spróbowania tradycyjnych pierników z Torunia? A będziemy mieli z czego wybierać, np. pierniki nadziewane w czekoladzie (Kopernik/ 6,99 zł/ 145 g/ 1 opak.), toruńskie uszatki (Kopernik/ 3,99 zł/170 g/ 1 opak.) czy serca lukrowane (Kopernik/ 3,89 zł/ 123 g/ 1 opak.). A jeśli nie pierniki to może tradycyjne śląskie oblaty (1,89 zł/30 g/ 1 opak.) lub sękacz królewski (Secpol/ 2,39 zł/ 70 g/ 1 opak.) czy przysmak z Wielkopolski – rogal świętomarciński (Cukiernia Lidla/ 5,99 zł/ 200 g/ 1 szt.) z oryginalnym białym makiem, wyrabiany zgodnie z tradycyjną recepturą.
Ponadto w ramach „Tygodnia Regionalnego” znajdą się jeszcze sery, miody, lody, woda i soki, a także piwo. W sprzedaży dostępne będą produkty z m.in. Wielkopolski, Warmii i Mazur, Pomorza, Śląska, Kujaw, Mazowsza czy Podlasia.