Pieczony, smażony, w panierce czy w galarecie – jakkolwiek zdecydujemy się go zaserwować, ciężko jest sobie wyobrazić Wigilię bez królewskiej ryby, czyli karpia. Co najważniejsze pamiętajmy, aby kupować go tylko oprawionego, w płatach i tym samym zwracać uwagę na aspekty humanitarne i dobrostan zwierząt.
„Uwolnij wannę na święta” to hasło, które Lidl Polska głosi od początku swojej działalności, dlatego sprzedaje tylko oprawionego karpia świeżego, w płatach. Takie rozwiązanie pozwala na dostarczenie klientom gotowego do obróbki termicznej karpia, oprawianego w warunkach produkcji, z zachowaniem zasad humanitarnych. Co więcej przetwarzając czy oprawiając samodzielnie karpia, odrzucamy ok. 50-55% jego masy. Warto więc kupić świeżą rybę w płatach i tym samym zapłacić tylko za mięso do spożycia.
Lidl proponuje w tym roku polskiego, świeżego karpia w płacie, z polskich hodowli, z oznaczeniem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Produkt polski”, z codzienną dostawą do sklepów (Targ Rybny Lidla, 2,19 zł/100 g) oraz polskiego, świeżego karpia BIO, z polskich hodowli, filet ze skórą (Targ Rybny Lidla, 3,49 zł/100 g) również z oznaczeniem „Produkt polski”.
Karp to symbol świąt. Gości na większości polskich stołów. W okresie okołoświątecznym do naszych sklepów dostarczamy tylko świeżego karpia w płatach. Kierujemy się dobrostanem zwierząt i współpracujemy wyłącznie z polskimi producentami, którzy dają nam gwarancję humanitarnego traktowania ryb. Przez cały okres poprzedzający Wigilię dostarczamy świeże, niemrożone płaty karpi do sklepów w całym kraju i przygotowujemy kolejne promocje dla naszych klientów
– zachęca Aleksandra Robaszkiewicz, Communications Manager Lidl Polska.