Świąteczna kawa pita wspólnie z najbliższymi zasługuje na to, żeby była wyjątkowa. Podobnie jak niezapomniane świąteczne chwile są warte rocznego oczekiwania, tak warto poczekać na bogactwo smaku wydobyte z dojrzewających ziaren Sumatry, które znajdują się tylko w mieszankach Starbucks Christmas Blend. Sezonowe świąteczne mieszanki kaw Starbucks, szczególnie wypitych w wyjątkowych kawiarniach Starbucks Reserve, są gwarancją magii smaków i aromatów tak niezwykłej, jak czas świąt.
Świąteczna historia wyjątkowości
W 1984 r. Starbucks był małą siecią pięciu sklepów detalicznych w Seatlle. Kiedy z okazji Świąt Bożego Narodzenia wprowadzono nową kawę jako prezent dla klientów – specjalną mieszankę ziaren z Ameryki Łacińskiej, Azji i Pacyfiku, nie spodziewano się jej dużej popularności. Na kilka dni przed Wigilią okazało się, że mnóstwo osób pragnęło mieć w domu Christmas Blend na święta. Przed sklepami ustawiały się długie kolejki klientów, spragnionych wyjątkowego smaku świątecznej kawy. Dzisiaj, blisko 40 lat później, Christmas Blend nadal jest istotną częścią świątecznej tradycji klientów Starbucks na całym świecie. Dla entuzjastów espresso powstała Christmas Blend Espresso Roast, której unikalna receptura równoważy pikantne smaki z karmelową nutą. Sezonowe mieszanki świąteczne są świadectwem wieloletniej ekspertyzy wydobywania, palenia i mieszania ziaren Starbucks. Wszystko to, by zapewnić klientom wyrafinowane doznania smakowe na święta.
Christmas Blend Espresso Roast jest bardziej zbalansowana, o wytrawnych nutach smakowych. Z kolei Christmas Blend daje nam większą gamę różnych nut smakowych - od słodkich po korzenne. Dlatego Christmas Blend Espresso Roast bardziej pasuje do wszystkich wytrawnych dań, ale też świetnie komponuje się z wypiekami o mocnych smakach. Natomiast Christmas Blend będzie doskonale pasować do lekkich deserów, tabliczki mlecznej czekolady, a także świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania
– mówi Daniel Stępniak, Starbucks District Coffee Master.
Sezonowane ziarna Sumatry
Zwykle to świeża kawa jest najlepsza. Jednak w niektórych przypadkach, podobnie jak sery czy wino, kawa z wiekiem nabiera bogactwa smaku. Tak jest w przypadku dojrzewających ziaren Sumatry, które można znaleźć tylko w wyjątkowych mieszankach Starbucks. Rosną na Indonezyjskiej wyspie Sumatra w pełnym słońcu, a po dokładnej selekcji najlepszych ziaren, są one pakowane w worki jutowe i wysyłane do Singapuru, gdzie wilgotny klimat pozwala na odpowiednie dojrzewanie kawy. W ten sposób rozpoczyna się wieloletni proces, podczas którego nasi eksperci czuwają nad zachowaniem najlepszych warunków dla niepowtarzalnego smaku sezonowanych ziaren. Na tak wyjątkowy smak, warto czekać cały rok lub więcej.
Dla miłośników niecodziennych doznań
Święta są doskonałą okazją na wypróbowanie bardziej wyrafinowanych smaków czy alternatywnych metod parzenia kawy. Starbucks Reserve® - wyjątkowym formacie kawiarni, funkcjonujących w Polsce we Wrocławiu na ul. Oławskiej oraz w Warszawie na ul. Nowy Świat, można zdobyć najrzadsze i najbardziej egzotyczne mieszanki w małych partiach. Eksperci Starbucks opatentowali i opracowali przygotowywanie kawy specjalną metodą Clover®, która dostępna jest tylko w kawiarniach Starbucks Reserve. Metoda ta wykorzystuje prasę próżniową, która przeciska kawę przez metalowy filtr. Dzięki temu smak kawy jest niezwykle bogaty i intensywny. Partnerzy, którzy pracują w Starbucks Reserve, mają ogromną wiedzę i pasję do kawy, którą można wyczuć w niezwykłych aromatach przyrządzanych napojów. To eksperci wykwintnego smaku, którzy chętnie doradzą poszukującym wyjątkowych doznać i mieszanek.
Egzotyczny aromat Świąt
Starbucks Reserve posiada w swojej ofercie także wyjątkową mieszankę Starbucks Reserve® Christmas dla prawdziwych ekspertów i smakoszy. To świąteczne połączenie dwóch z najbardziej cenionych kaw: ręcznie zbieranej, dojrzewającej Sumatry i uprawianej w kostarykańskiej farmie Starbucks Alsacia. To kolejny powód, by w te Święta odwiedzić Starbucks Reserve.