Są bardziej przyjazne środowisku, różowe i sprawiają dużo radości. Jednak co najważniejsze, są przepyszne! IKEA wprowadza do menu włoskie lody truskawkowe oparte na roślinach.
Po sukcesie, jaki odniósł wege hot dog, rozszerzenie asortymentu o nowe lody to kolejna propozycja dla m.in. wegetarian, wegan czy fleksitarian, a przede wszystkim dla wszystkich miłośników słodyczy. Z całej oferty Bistro IKEA na świecie, lody włoskie z samoobsługowej maszyny to jeden z produktów cieszących się największą popularnością. Latem 2018 roku IKEA ogłosiła plan uzupełnienia oferty tradycyjnych lodów na bazie mleka bardziej zrównoważonymi lodami opartymi na produktach roślinnych. Jako pierwsze w kwietniu na rynkach europejskich pojawią się owocowe lody włoskie powstające z użyciem purée truskawkowego.
Intensywnie współpracowaliśmy z naszym dostawcą, aby znaleźć właściwy smak oraz idealną fakturę nowych lodów. Chcieliśmy stworzyć opartą na składnikach roślinnych słodką przekąskę, która byłaby tak lekka, delikatna i smaczna jak chętnie kupowane przez naszych klientów lody na bazie mleka
– wyjaśnia Sandra Lindh, Commercial Manager IKEA Food Services AB.
Nowe lody bazują na wodzie i puree truskawkowym. Słodki smak uzyskaliśmy poprzez dodanie naturalnego słodzika pozyskanego z jabłek oraz skoncentrowanego soku z winogron.
IKEA Food, opierając się na wizji IKEA, którą jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi, chce zainspirować do zdrowszego i bardziej zrównoważonego stylu życia. Robi to, oferując pyszne jedzenie, które ma pozytywny wpływ na ludzi i planetę.
Nowe wegańskie lody truskawkowe są bardziej przyjazną środowisku opcją dla tradycyjnych lodów na bazie mleka. Ich produkcja pozostawia niemal o połowę mniejszy ślad węglowy. To jednak przede wszystkim smaczna przekąska dla klientów, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać produktów mlecznych i preferują żywność pochodzenia roślinnego. Lody trafią do sprzedaży w Polsce w kwietniu, o szczegółach będziemy informować na bieżąco
- mówi Tomasz Jachimczak, Commercial & Range Manager, IKEA Food w Polsce.
IKEA Food będzie w dalszym ciągu pracować nad innymi wariantami lodów na bazie produktów roślinnych, jak choćby owsianymi czy sojowymi. Celem jest wprowadzenie wegańskich lodów włoskich do menu w Bistro IKEA na całym świecie, uwzględniając przy tym preferencje smakowe klientów z różnych regionów.