Dlaczego jajo od szczęśliwej kury smakuje lepiej? Które fermy spełniają ekologiczne standardy hodowli? Co oznaczają cyfry nanoszone na skorupki? Tego wszystkiego będzie można dowiedzieć się podczas przedświątecznej akcji „Jaja zero – smak wolności”, która odbędzie się w gliwickim Centrum Handlowym Forum. Jej celem jest m.in. podniesienie ekologicznej świadomości konsumentów.
W ramach akcji zaplanowanej na czwartek i piątek (5-6 kwietnia), ekojaja sprzedawać będzie certyfikowane gospodarstwo rolne Grzegorza Świdergała z Gra¬bo¬szyc k. Zatora.
–
Klienci mogą być pewni, że kupią na naszym stoisku jajka najwyższej jakości, o doskonałych walorach smakowych i odżywczych. Jajka, które stosunkowo rzadko goszczą na sklepowych półkach – mówi Grzegorz Świdergał i zachęca do przyjścia do CH Forum.
W dniach akcji, przy stoisku oraz na terenie centrum, kampanię informacyjną na temat ekologicznej hodowli kur niosek prowadzić będą ekofani z gliwickiego Centrum Inicjatyw Społecznych. Do dyspozycji klientów będą materiały edukacyjne przygotowane przez CIS i Polski Klub Ekologiczny.
Będzie też okazja pomóc młodzieży z CIS wyjechać na Ogólnopolski Konkurs Kreatywności, a może nawet na światową edycję tego konkursu. Można to zrobić w prosty i ekologiczny sposób: kupując rzeżuchę w ekologicznych koszyczkach wykonanych z surowców wtórnych lub ekojaja barwione naturalnymi środkami.
Do zakupu ekojaj gorąco namawia Janina Sokołowska z CIS i tłumaczy, na czym polega ekologiczna hodowla:
– Zgodnie z rozporządzeniami unijnymi i krajowymi dotyczącymi zasad rolnictwa ekologicznego, kury w takiej hodowli mają swobodny dostęp do wybiegów o dużej powierzchni pokrytej roślinnością, ciepły, przestronny kurnik, samodzielnie wygrzebują naturalne pożywienie i są dokarmiane ekologicznymi paszami nie zawierającymi antybiotyków, hormonów wzrostu oraz dodatków modyfikowanych genetycznie – wyjaśnia.
Akcja „Jaja zero – smak wolności” to zwieńczenie świątecznej edycji comiesięcznego Jarmarku Zdrowia. Jeszcze do środy, 4 kwietnia, można na nim kupić naturalne i świeże produkty z ekogospodarstw, w tym min. sery, wędliny, herbaty i zioła, miody, pierogi, a także ciasta i pieczywo oraz piwa warzone metodą tradycyjną.
Zobacz więcej informacji o CH Forum
Zobacz sklepy w CH Forum
Tagi: