Produkty modyfikowane genetycznie
GMO – do produktów GMO zaliczamy wszystkie produkty, które są modyfikowane genetycznie. Procesowi GMO są poddawane rośliny i zboża, by stały się one odporne na różnego rodzaju szkodliwe chwasty i warunki klimatyczne. Niektóre produkty poddane obróbce GMO są silnie alergenne, a także mogą powodować nowotwory i inne schorzenia.
Białko sojowe - jest produkowane z modyfikowanej genetycznie soi oraz poddawane mocnej obróbce chemicznej, która jest szkodliwa dla organizmu człowieka. Szczególnie powinni się go wystrzegać mężczyźni, gdyż może prowadzić do bezpłodności.
Syrop glukozowo-fruktozowy (kukurydziany) - dodawany jest do niemal wszystkich produktów spożywczych. Spożywany w dużych ilościach przyczynia się do otyłości, powstania cukrzycy typu 2 oraz podwyższa cholesterol. Ponadto substancja ta może przyczynić się do powstania zespołu jelita drażliwego oraz nadciśnienia tętniczego.