W momencie, kiedy efekty zrzucania zbędnych kilogramów i redukcji tkanki tłuszczowej nie są widoczne, pacjent może stracić motywację.
– Spowolnienie bardzo często wynika z błędów, np. z tego, że dieta jest jednostajna kalorycznie. Trzeba robić takie bombki kaloryczne, tzn. żeby metabolizm nas nie spowalniał, to muszą być zmieniane progi między białkami, węglowodanami a tłuszczami i cały czas najważniejszy czynnik, który zagwarantuje nam dobry efekt odchudzania, czyli regenerację. To jest rzecz, o której bardzo rzadko pamiętamy – tłumaczy Konrad Gaca.
Trzeba też wsłuchiwać się w potrzeby organizmu i na bieżąco sprawdzać, jak reaguje na przykład na węglowodany, a w razie konieczności zmniejszać lub zwiększać ich dawkę. Żeby odchudzanie nie odbiło się negatywnie na zdrowiu, trzeba postawić na zbilansowany sposób odżywiania i odpowiednią porcję aktywności fizycznej.
– Treningu nie zaczynajmy od bardzo intensywnych ćwiczeń, nie rzucajmy się na siłownię, na ciężary. Pacjenci, którzy rozpoczynają proces odchudzania, powinni ćwiczyć tylko dwa razy w tygodniu. I to jest właściwie rower, poziomy, trening bardzo spokojny, tlenowy, o średniej intensywności właśnie po to, żeby przekonać organizm, że on może tę tkankę tłuszczową oddać. Bo jeśli on jest zestresowany czy fizjologicznie, czy nawet psychologicznie, to on tę tkankę tłuszczową maksymalnie w sobie utrzymuje, nie pozwala na jej redukcję, bo uznaje, że musi chronić ten tłuszcz jako zapas energetyczny – mówi Konrad Gaca.
Organizm musi mieć również czas na odpowiednią regenerację, odpoczynek i relaks. Ważne też, żeby na początku nie stawiać sobie celów niemożliwych do osiągnięcia.
– Na przykładzie naszych pacjentów mogę powiedzieć, że osoba, która ma 40 kg do zgubienia, średnio gubi około od 6 do 9 kg w ciągu miesiąca. Nie przyspieszymy z gubieniem tkanki tłuszczowej, tutaj są te możliwości, jakie są, i tutaj nie stracimy tych kilogramów więcej niż 2 na dwa tygodnie – dodaje Konrad Gaca.